Gazdaság

A magyar gyümölcstermés fele elpusztult

Amit nem a március-áprilisi fagyok vittek el, azt az elmúlt időszak csapadékos időjárása teszi tönkre, így írható le a magyarországi szabadföldi gyümölcs- és zöldségtermesztés helyzete a Napi.hu cikke szerint. Vannak olyan népszerű termények, amelyekből fele vagy akár ötödannyi lesz idén, mint egy átlagos évben.

Az étkezési paradicsom és uborka termesztése már 80-90 százalékban fóliákban történik, ezért az időjárás, főleg a csapadék ezek termelésére nincs hatással – mondta a lapnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, így sem a paradicsomnál, sem az uborkánál nem kell áremelkedésre számítani. A szabadföldön termelt fajoknak (hagymafélék, gyökérzöldség, burgonya káposztafélék) inkább kedvező az eddigi csapadékos időjárás, mint hátrányos, így ezeknél nem várható jelentősebb áremelkedés.

Összességében azonban a földeket nem kímélte az időjárás: a gyümölcstermelőket jelentős fagykárok érték március végén, áprilisban, helyenként májusban is, ami kiegészült az aszállyal is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a napi csapadékösszeg március 7-től kezdve alig néhány milliméter volt a hónap végéig, a 30 napos csapadékösszeg április eleje és vége között tartósan 10 milliméter alatt volt. Április 1. és 29. között országosan 8,8 milliméter csapadékot összegeztek, ami áprilisra jellemző 44 milliméteres átlagértéknek mindössze 20 százaléka.

Az elmúlt 7-10 nap viszont már a másik végletet jelenti: a sokéves átlagos csapadékmennyiség többszöröse érkezett. A nedves időjárás kedvez a növények megbetegedésének, a sáros, fellazult talaj pedig nehezebbé teszi a gazdák védelmi tevékenységét, például a permetezést.

Az idei terméshozamokon meg is látszik a sok viszontagság. Európában Magyarországot érintette leginkább a tavaszi fagykár, ami miatt a csonthéjas gyümölcsök termésátlaga töredéke a szokásosnak, míg a kontinens többi országában átlagos hozamok várhatók. Ledó tájékoztatása szerint

az átlagtermés 20-25 százaléka várható idén a kajszibaracknál, az őszibaracknál a szokásos 35-40, a cseresznyénél 30, a meggynél 50, az alma esetében 50 százaléka terem majd meg.

A cseresznyénél, meggynél a sok eső miatt jelentős lehet az érőfélben levő gyümölcsök repedése, ami értéktelenné teszi a termést. Amit pedig nem tett tönkre az időjárás, arra most a betegségek jelentenek kockázatot. A bogyós gyümölcsöket (egres, málna, ribizlifélék) kevésbé érintette a fagy, a sok eső nyomán viszont a gombás betegségek (szürkepenész) okozhatnak a málnánál jelentősebb veszteséget.

Szinte minden gyümölcsből Magyarországon kevesebb lesz, mint tavaly vagy az elmúlt évek átlaga, ez pedig kihatással lesz az árakra is. Az árak teljes elszabadulásától megvédi a fogyasztókat, hogy az importált termények ellensúlyozzák valamennyire a drágulást. A FruitVeB elnöke szerint viszont egyértelmű, hogy gyümölcsféléknél a frisspiaci árak magasabb lesznek, mint az elmúlt években megszokottak. A zöldségeknél viszont nagy baj nem lehet, mivel ezek nagyobb része üvegházakból, fóliasátrakból származik, ami biztosítja, hogy kiegyenlített a termés.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik