Belföld

Nagyjából ezer ember tüntetett a Pegasus-ügy miatt Budapesten

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Kormányellenes tüntetést szerveztek az ellenzéki pártok hétfő délutánra a Pegasus-ügyként ismertté vált nemzetközi lehallgatási botrány miatt, amelynek legalább háromszáz magyar érintetteje is volt. Ezt a háromszáz embert a jelek szerint vagy lehallgattak, vagy mobilkommunikációs eszközeik révén legalább lehallgatás célpontjaivá váltak. A tüntetők és a szónokok közül többen is a kormány lemondását sürgették.

„Ennek a kormánynak most azonnal le kell mondania”– mondta Donáth Anna, a Momentum Európai parlementi képviselője a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt, amire a tüntetők, a „mondjon le, mondjon le!” jelszó skandálásába kezdtek.

A Fidesz Lendvay utcai székházához legfeljebb ezer főből álló tömeg érkezett a Terror Házától hétfőn este hét óra körül, hogy a Pegasus-ügy néven ismertté vált nemzetközi lehallgatási botránnyal összefüggésben tüntessenek. A tüntetők a székház közelében felállított színpadnál „diktátor, diktátor!”, „Orwell Viktor” és  hasonló jelszavakat skandáltak. Míg a Terror Házánál a tüntetők csoportja csak néhány száz fősnek tűnt, mire a Lendvay utcához érkeztek, becslések szerint mintegy ezer főre duzzadt a tömeg.

Marjai János / 24.hu

Donáth szerint egy megfigyelőállamban élünk, ahol a magánélet legféltettebb titkaiba is belelátnak. Az EP-képviselő azt mondta, a megfigyelésnek mindig következménye van: zsarolás, megfélemlítés és elhallgattatás.

Újságírok kérdéseire nem válaszolnak, hanem feltörik a telefonjaikat

– véleményezte a magyar kormány médiapolitikáját Donáth Anna.

Marjai János / 24.hu

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció szónoka arról beszélt, a megfigyelési botrány arról is szól, hogy Magyarországon pár tíz ember érdekében működik az állam, és ennek a pár tíz embernek az érdekében kell lehallgatni másokat. Szerinte a koronavírus-járvány okozta válság nagyon jól megmutatta, hogy miközben a  magyarok többsége szenvedett és szegényebb lett, addig a kevesek tovább gazdagodtak. Arató szerint a megfigyelési ügy tétje az, hogy

elveszik-e az életünket.

Arató azt is mondta, az ország, amelyik megfigyeli az állampolgárait, nem felel meg az európai értékeknek. A kérdés szerinte ma is az: Orbán vagy Európa?

A szocialista Bárándy Gergely azt mondta, a hétfői nemzetbiztonsági bizottsági ülés után – amelytől a Fidesz távol maradt – nyilvánvalóvá vált, hogy a kémszoftvert a magyar kormány vásárolta meg. Szerinte a tüntető tömegben is vannak, akiket lehallgatnak, ezért arra szólította fel a tiltakozókat, küldjenek SMS-t a barátaiknak arról, hogy a Fidesz meg fog bukni, s azt majd a megfigyelők is látni fogják.

Dorosz Dávid (Párbeszéd) a következő mondattal lépett színpadra:

Viktor, nektek lefőtt a kávé, huszonkettőben ennek ára lesz!

Dorosz szerint a Fidesz a Pegasus-ügyben össze-vissza hazudozik, ami aljasság, kimenekül a Nemzetbiztonsági Bizottság üléséről, ami gyávaság, és ÁVH-s módszerekkel megfigyeli az állampolgárait, ami árulás.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő (Jobbik) a jelek szerint Stummer János helyett ugorhatott be, hiszen a meghirdetett programban még az ő neve szerepelt. A Jobbik szónoka szerint a fideszesek fiatal demokratákból öreg bolsevikokká váltak, és ők most ugyanazokat módszereket alkalmazzák „ellenetek”, mint amelyeket ellenük alkalmaztak a kommunisták. Z. Kárpát a kormánnyal együttműködőknek azt üzente, ne gondolják, hogy megúszhatják.

Marjai János / 24.hu

Az LMP szónoka, Tetlák Örs a megfigyelési botrányban a kormány szereplése utalva az mondta:

tisztesség dolgában állunk nagyon rosszul.

Szerinte aki eljött a tüntetésre, azért jött el, hogy ne csak kormányt, hanem korszakot is váltsunk Magyarországon. Szerinte a megfigyelési botrány nem maradhat következmények nélkül, azaz nem elég egy névtelen hivatalnokot találni a bűnbak szerepére, hanem a kormánynak kell távoznia.

A tüntetés szónokai között volt még a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, Pálinkás József, és az egykor KDNP-s Lukácsi Katalin is. Pálinkás mások mellett arról beszélt, nem igaz a kormánypárt és támogatói által gyakran emlegetett állítás, hogy a jobboldal állna szemben a baloldallal, szerinte most a tisztességtelen emberek állnak szemben a tisztességes emberekkel.

Gyenes Szilárd újságíró, a megfigyelési botrány egyik sértettje Balassagyarmatról érkezett, ő nyitotta meg a beszédek sorát. Az újságíró felidézte a pillanatot, amikor a családja elé állt, akiknek a készülékeit szintén lehallgathatták. Azt mondta, senkinek nem kívánja az érzést, amit akkor élt át, amikor a fia megkérdezte, ő is rajta van-e a listán, őt is megfigyelik-e.

A gonoszság fájának gyökere a kapzsiság és a félelem, ez uralkodik Magyarországon is

– fogalmazott a tüntetés szónoka.

Az ellenzéki pártok a Pegasus-botránnyal összefüggésben szerveztek ma este hat órára közös tiltakozást a Terror Háza épületéhez. A Momentum által kezdeményezett tüntetésen – mint az a párt által lapunknak elküldött közleményből kiderül, hét ellenzéki párt politikusai és egy olyan újságíró is felszólal, akinek a telefonja a potenciálisan lehallgatott eszközök között volt. Hosszú sétára a tüntetők nem készültek, hiszen a Fidesz Lendvay utcai székháza igen közel esik a Terror Házához.

Marjai János / 24.hu

A momentumosok egy „Tovariscsi konyec” feliratú molinóval érkeztek, a DK különítménye a jól ismert kék zászlókkal, de gyakorlatilag az összese ellenzéki párt támogatói lobogókkal és más jelképekkel felszerelkezve jöttek a Terror Háza elé. Egy zászlóval még a Liberálisok nevű politikai formáció is képviselteti magát a rendezvényen.

A tüntetésen Gyenes Szilárd újságíró mellett az előzetesen közölt program szerint Arató Gergely (DK), Tetlák Örs (LMP), Stummer János (Jobbik) Bárándy Gergely (MSZP), Dorosz Dávid (Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum) valamint Pálinkás József az Új Világ Néppárt és Lukácsi Katalin a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben volt a tervezett felszólaló.

Marjai János / 24.hu

Nemrég okozott nagy botrányt, hogy kiderült, az izraeli NSO nevű cég Pegasus nevű szoftverével politikusokat, üzletembereket, újságírókat, jogvédőket, ügyvédeket figyeltek meg az elmúlt években világszerte. A hírek szerint Magyarországon legalább háromszázan érintettjei a lehallgatásoknak, közöttük újságírók, ellenzéki politikusok is felbukkantak, de van köztük egykori kormánypárti állami vezető is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik