Belföld

Elutasították a tarnamérai csecsemőgyilkos fellebbezését, ez vár rá

Nincs ok a büntetés enyhítésére a tarnamérai csecsemőgyilkos esetében. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség arra tett indítványt, hogy a másodfokú bíróság hagyja helyben az újszülöttjével végző H. Anita 10 év fegyházban letöltendő büntetését.

A halmajugrai nő már 16 éves kora óta dolgozott prostituáltként külföldön és belföldön egyaránt, és az elmúlt húsz évben is többször teherbe esett. Korábban azt mondta, hogy négynél is több gyermeket szült, ám ebből csak három van életben. Őket a rokonok vették gondozásba, s az anyjuk nem is tartotta velük a kapcsolatot.

Másfél évvel ezelőtt a nő ismét várandós lett, de nem vett részt az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatokon és a terhesgondozáson sem. Az ominózus éjszaka tolófájdalmai voltak, erről azonban nem szólt senkinek. Kiment a település határában fekvő mezőgazdasági területre, ahol a kora hajnali órákban világra hozta 2.75 kg súlyú életképes fiúgyermekét.

Ezt követően azonban az újszülöttet nem látta el, hanem paladarabokkal letakarta a földön hagyott mezítelen gyermeket, majd hazament. A magára hagyott újszülött az ellátatlanság következtében rövid időn belül életét vesztette. A rokonok látták H. Anitán, hogy szült és megkérdezték tőle, hogy hol van a baba. De ő azt állította, hogy elvitte Gyöngyösre, és betette a kórház előtti inkubátorba. A rokonok felhívták a kórházat, és így derült ki, hogy nem raktak csecsemőt az inkubátorba. A rokonok pedig ezt követően értesítették a rendőröket.

H. Anitára tíz év fegyházat kért az ügyészség arra az esetre, ha mindent beismer és nem kér tárgyalást. A nő már a mai előkészítő ülésen mindent beismert,é s lemondott a tárgyalás jogáról is. Az Egri Törvényszék az ügyészi indítvánnyal egyezően tíz év fegyházra ítélte a nőt, azzal, hogy a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható szabadságra leghamarabb feltételesen.

A bíróság megszüntette a nő kiskorú gyermekei fölött gyakorolt szülői felügyeleti jogát, és kötelezte az elkövetőt a felmerült bűnügyi költség megfizetésére is. H. Anita védője kisebb büntetésért és enyhébb végrehajtási fokozat megállapítása érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azonban elutasította a fellebbezést és az ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint, az elsőfokú bíróság igen méltányos büntetést szabott ki a nővel szemben. A minősített emberölés büntetési tétele 10 évtől 20 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés.

A törvényi minimumban megállapított fegyházbüntetés további enyhítésének nincs indoka. Életkoruk szerint ugyanis nem lehet különbséget tenni a gyermek sértettek között. Az elkövető személyiség társadalomra veszélyességének értékelése mellett a büntetésnek az általános megelőzés céljait is szolgálnia kell.  Nincs a nővel szemben olyan méltányolható indok, amely a büntetés kiszabásánál irányadó középmértékhez – jelen esetben 15 év – képest ennyivel enyhébb büntetés alkalmazását indokolta volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik