Belföld

A Momentum az alkalmatlan szerződés miatt ment szembe Niedermüllerrel

A Klauzál téri csarnok bérbeadása nem okozott komoly koalíciós feszültséget az erzsébetvárosi önkormányzatban a VII. kerületi DK-s polgármester és momentumos helyettesének nyilatkozatai alapján.

A 24.hu írta meg, hogy a Niedermiller Péter által vezetett önkormányzat pénteken megszavazta, hogy bérbe adják két vállalkozásnak a Klauzál téri vásárcsarnokot. A Momentum képviselői nemmel szavaztak, a Fidesz-frakció tagjai viszont kivonultak, így a polgármester mögött álló többség a Momentum támogatása nélkül is el tudta fogadni azt a határozatot, amely lehetővé teszi az Andrássy 52 Bar Kft. és a Pontoonka Group Kft. számára, hogy átalakításokat hajtson végre az épületen, majd legalább 2037-ig üzemeltesse Gastro Market néven a csarnokot.

A bérleti szerződés megkötésének szükségességét a Momentum-frakció sem vitatja. Bárdi Zsuzsanna alpolgármester szerint a Fidesz-érából megörökölt határozott idejű szerződést jogilag nem lehetett felbontani, ezért meg kellett egyezni a cégekkel. A momentumos politikus a 24.hu-nak azt mondta: azért szavaztak nemmel az előterjesztésre, mert a pénteki rendkívüli ülésen beterjesztett szerződéses konstrukciót alkalmatlannak találták egy ilyen széles és nagy horderejű megállapodás leszabályozására.

Bárdi Zsuzsanna elmondta, hogy a Klauzál téri csarnok a 2015-ös újranyitás óta folyamatosan veszteséget termelt az önkormányzatnak. A piac bérlői által befizetett díjak nem fedezték az épület működési költségeit, ezért az önkormányzatnak évente nagyjából 40 millió forinttal kellett beszállnia a piac költségvetésébe.

Az átalakuló fogyasztási szokások és a nagy hipermarketek elszaporodása miatt alig van Budapesten olyan piac, amelyik gazdaságosan működtethető, állította az alpolgármester, hozzátéve, hogy a Klauzál téri csarnok esetében még az is hátrányt jelent, hogy a bulinegyed környékéről sokan elköltöztek. A csökkenő bevételekre az sem jelentene megoldást, ha az üzemeltetési költségeket egészében ráterhelnék a piac bérlőire, mert akkor ők lennének veszteségesek.

A Momentum politikusa szerint az új szerződés egyértelmű pozitívuma, hogy az új bérlők átvállalták a teljes üzemeltetési költséget, a bérleti díj ezen felül értendő, ezért ez tiszta bevételt jelent az önkormányzat számára.

Azt, hogy a Momentum mégis nemmel szavazott, Bárdi Zsuzsanna azzal magyarázta, hogy a szerződést ki kellett volna terjeszteni a felújítási munkák műszaki tartalmának részleteire, valamint arra is, hogy kinek mi a felelőssége az állagmegóvásban. Az alpolgármester szerint az sem tisztázott, hogy a vállalkozás hogyan válik nyereségessé, és azt is alaposabb biztosítékokkal kellett volna belefoglalni a szerződésbe, hogy a csarnok ne válhasson a környék újabb „fekvehányós” bulihelyévé.

Megkeresésünkre Niedermüller Péter is azt állította, hogy az elfogadott koncepció a túlélést jelentheti a Klauzál téri vásárcsarnoknak, amely jelenleg kong az ürességtől, és az üzemeltetése gazdaságtalan.

A fideszes városvezetés az önkormányzati választás előtt a több ciklusra kiható, határozott idejű szerződést kötött a csarnok hasznosításáról, amely az önkormányzat számára rendkívül kedvezőtlen volt. A szerződés felhatalmazást adott a bérlőnek, hogy akár már most is rendezvényeket, fesztiválokat tarthasson a piacon. A megállapodást törvényesen felbontani nem lehetett, ezért olyan megoldást kerestünk, ami a lakosság és a bérlők számára is előnyösebb helyzetet teremthet

– válaszolta kérdésünkre a polgármester, azt állítva, hogy a csarnok galériáján olyan minőségi vendéglátás valósulhat majd meg, ami nem a buliturizmust erősíti.

Mindeközben a testületben egyetlen képviselői hellyel rendelkező Élhető Erzsébetváros Egyesület teljes lendülettel nekiment Niedermüllernek és a Momentumnak is. Az egyesület azt állította, hogy mutyis szerződés született a Fidesz által kiszemelt vállalkozásokkal, amelynek az elfogadásához a Momentum, annak ellenére, hogy nemmel szavazott, hozzájárult, mivel a kivonulásával határozatképtelenné tehette volna a testületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik