Belföld

Niedermüllerék a Fidesz segítségével adták ki a Klauzál téri csarnokot

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Árulózásig menő felháborodáshullám lepte el az erzsébetvárosi közösségi oldalakat, miután pénteken a DK-s Niedermiller Péter által vezetett VII. kerületi önkormányzat megszavazta, hogy bérbe adják két vállalkozásnak a Klauzál téri vásárcsarnokot. A Momentum képviselői nemmel szavaztak, így csak a fideszesek hallgatólagos támogatásával tudták elfogadni a határozatot, amely lehetővé teszi az Andrássy 52 Bar Kft. és a Pontoonka Group Kft. számára, hogy átalakításokat hajtson végre az épületen, majd legalább 2037-ig üzemeltesse Gastro Market néven a csarnokot.

A döntés annak ellenére is megosztotta az erzsébetvárosi önkormányzat ellenzéki pártjait, hogy valójában csak módosítani kellett egy 2019-ben megkötött, és azóta életben lévő bérleti szerződést. A két cég még 2019 augusztusában, kevéssel a helyhatósági választás előtt kapta meg frissen felújított állapotban 10 plusz 5 éves bérletre a csarnokot, miután megegyeztek az akkor még Vattamány Zsolt fideszes polgármester fennhatósága alatt működő önkormányzattal és az Erzsébetvárosi Piacüzemeltető Kft.-vel.

Az épület hosszú felújítás után 2015-ben nyílt meg újra a közönség előtt. A rekonstrukció során több mint kétmilliárd forintot költöttek a 130 éves épületre: Vattamány a megnyitón azt hangoztatta, hogy a költségek nagyobb részét az önkormányzat finanszírozta, és az volt a fő cél, hogy megőrizzék az eredeti, piacos funkciót. Négy évvel később azonban a polgármester már úgy látta, hogy a belvárosi Hold utcai csarnokhoz hasonlóan a VII. kerületben is a fine diningé a jövő, ezért a piac felső szintjét a két vállalkozáson keresztül éttermeknek adta ki.

Hiába volt azonban a hosszú távú és 1,4 millió forint körüli havi bérleti díjat biztosító szerződés, az átalakítás nem kezdődhetett el, mert a választás után az új vezetés nem ült tárgyalóasztalhoz a cégekkel. Forrásaink szerint az önkormányzat megpróbálkozott a szerződések felbontásával, ám azok kimondták, hogy a bérleti megállapodás rendes felmondással nem szüntethető meg. Erre csak rendkívüli esetekben van mód, ha bebizonyosodik, hogy a bérlő szerződésszegő magatartást követett el. Mivel a cégeket nem tudták kitenni, az önkormányzat kényszerpályára került. A Niedermüller-féle vezetés végül meg is egyezett a két céggel.

Illyés Tibor / MTI

A VII. kerületi képviselő-testületben 2019 őszétől a DK-MSZP-Momentum-PM-LMP pártszövetség adja a többséget. A Momentum azonban, melynek képviselője, Borbélyné Bárdi Zsuzsanna alpolgármesterként az üzemeltetési ügyek felelőse, semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó a csarnokkal kapcsolatban, ehelyett szembement a DK-s polgármesterrel és a pártszövetség többi tagjával. Niedermülleréket így a Fidesz segítette hozzá diszkréten a szavazattöbbséghez. A nemrég a kerület kormányhivatali vezetőjévé kinevezett Vattamány Zsolt távozásával kétfősre apadt frakció nem vett részt a döntésben, és a jól időzített kivonulással lehetővé tette, hogy a pártszövetség tagjai és a civilek 6:4 arányban maguk hozzák meg döntést az ügyben.

A módosítás szerint a Gastro Market hozzásegíti Erzsébetvárost, hogy olyan kerületté váljon, ahol „nem a bulik jelentik a fő vonzerőt, hanem a sokszínű kulturális kínálat, és az izgalmas, egyedi boltok, vendéglátóhelyek csalogatják be a turistákat”. A két cég engedélyt kapott arra, hogy gépészeti átalakításokat végezzen el, például az éttermek működtetéséhez szükséges szellőztető berendezéseket telepítsen a csarnokba. A nyitásra 2022. március 31-ei határidőt szabtak.

A Gastro Market koncepció lényege, hogy a csarnok galériáján budapesti és vidéki éttermek bevonásával gasztronómiai egységeket hoznak létre, a földszinten pedig többnapos vagy -hetes tematikus kulturális rendezvényeknek adnak majd helyet. Az ígéretek szerint a Gastro Market nem lehetetleníti el a vásárcsarnok hagyományos piaci működését sem, a standok az alsó szinten 6 és 18 óra között üzemelhetnek. A kritikusok viszont azt állítják, hogy az éjféli zárás ellenére a piac a cégek más, bulinegyedbeli érdekeltségei, így az Instant és a Fogas hangos „bemelegítő” helyévé válhat.

Szűcs Balázs alpolgármester pénteken megszavazta a megállapodást, pedig két éve még videóban is tiltakozott az ellen, hogy a Fidesz kocsmát csináljon a piacból. Szücs a 24.hu-nak azt mondta, hogy csak azt követően indult el a tárgyalási folyamat a cégekkel, hogy egy jogászcsapat megvizsgálta a felbontás lehetőségét és kiderült, hogy törvényes lehetőség erre nincs. Időközben sokat változtak a tervek és maga a beruházás. Tisztázódtak a fejlesztés részletei mind műszaki, üzemeltetési, mind programok tekintetében. A beruházó több olyan költséget is magára vállalt, amit korábban nem. Szerinte az utóbbi hetek tárgyalásai során olyan megállapodást hoztak össze, amely már az önkormányzat és várhatóan az árusok számára is előnyös, nemcsak a beruházónak.

Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője, a döntés egyik ellenzője szerint a polgármester a fideszes időszakra mutatott vissza, amikor ő a megállapodás hátterét firtatta. Garai szerint azonban „semmi sem szolgáltat okot arra, hogy az előző ciklusban megkötött szerződést a polgármester újabb 10 plusz 5 évre meghosszabbítsa úgy, hogy a jelenlegi bérlők nem járultak hozzá ennek a koncepciónak a megvalósításához”. A megvalósítás ellenzőinek egyik érve, hogy a két cég több mint félmilliárd forintos átépítést hajt végre az épületen. A költségeket ugyan ők fizetik, de értéknövelő beruházás címén a pénz nagy részét idővel levonhatják majd a bérleti díjból.

A 24.hu megkereste Niedermüller polgármestert is a döntéssel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik