Belföld

MSZP-elnök: Ha Molnár Gyula és Szakács László a pártban marad, az veszélyeztette volna a kormányváltást

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Gátat kellett vetni annak a folyamatnak, hogy egyesek nem az MSZP előválasztási stratégiáját tartották a legfontosabbnak, hanem a saját ambícióikat, ami ráadásul találkozott a DK ajánlatával – Tóth Bertalan társelnök csütörtöki sajtóbeszélgetésén így magyarázta, hogy a szocialista párt az utóbbi napokban miért zárta ki korábbi elnökét és elnökhelyettesét is, egyben két országgyűlési képviselőjét.

Molnár Gyula kizárását hivatalosan azzal indokolták, hogy „súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját”, amikor jó nyerési esélye ellenére a DK támogatásával vállalta csak az előválasztási megmérettetést a XXII. kerületben, és elfogadta, hogy győzelme esetén a Demokratikus Koalíció frakciójába ül be 2022-ben. hasonló Okokból zárták ki a baranyai 2-es választókerületben induló Szakács Lászlót is (őt végül a DK mellett a Jobbik és a Momentum is támogatja, miközben az MSZP az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt mögé állt be a komlói körzetben). Nyilatkozataikban egyébként mindketten cáfolták, hogy szándékukban állt volna átülni a DK-ba, Molnár szerint erről esetében éppen a pártvezetők állapodtak meg.

Tóth szerint viszont ezekben az ügyekben nem lehetett engedékeny a párt, nem mondhatták azt, hogy „tudjuk, továbbra is rendes szocik vagytok”, hanem határozott döntést kellett hoznia az elnökségnek.

Mi abban hiszünk, hogy az ellenzék Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségével tudja leváltani a kormányt, és ebbe nem fér bele a versenytárs támogatása. Ez szerintünk veszélyezteti a kormányváltást.

Mohos Márton / 24.hu Tóth Bertalan

A társelnök azt fejtegette, hogy az ellenzék támogatóinak érthető igénye az, hogy félre kell tenni  pártérdekeket, és csak arra szabad koncentrálni, hogy leváltsák Orbán Viktort, ugyanakkor „egy ilyen széles együttműködésnél mégis csak vannak pártérdekek”. Az MSZP kongresszusa 2020 őszén elfogadta a Kormányváltás, korszakváltás programot, amely meghatározta 2022-ig követendő irányvonalat, és konkrét feladatokat szabott az elnökség számára. Az elsődleges cél a kormányváltás, de szerepel mellette a párt megerősítése is.

Tóth szerint az MSZP meggyőződése, hogy a kormányváltás akkor történhet meg, ha az előválasztást követően Karácsony Gergely főpolgármester lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, mert ő a legerősebb kihívója Orbánnak. Az MSZP-nek ezért az a feladata, hogy a szövetségesi politikájával mindezt biztosítsa. „Nem haragszom Gyurcsány Ferencre vagy Jakab Péterre, érthető, hogy nekik nem az a stratégiai céljuk, mint az MSZP-nek” – hangoztatta Tóth.

A szövetségi politika eddigi lépéseiről a szocialista társelnök elmondta, első körben a Párbeszéddel kötötték meg a megállapodást, majd az LMP-vel is létrehoztak egy szövetséget, velük 23 jelöltet támogatnak közösen, de ez a szám még nőni fog. Mint mondta,

a célunk, hogy ez a szövetsége nyerje meg az előválasztást, és ez a szövetség adja az erőt Karácsony mögött.

Tóth a Momentumról annyit mondott, hogy Fekete-Győr Andrásék velük kötötték a legtöbb körzetre kiterjedő megállapodást. A pártból kizárt Szakács László esetében például korábban a Momentummal is volt egy megállapodásuk, amiért az MSZP „más helyen fizetett”, „más jelölt kárára”.

Mi hittük abban, hogy Szakács és Molnár Gyula is meg tudja verni a DK jelöltjét, de ők nem így gondolták

– jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik