Belföld

MTÜ-vezérigazgató: Amikor az állam beavatkozik a turizmusba, az mindig nagyon veszélyes dolog

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Miniszterelnök úrtól kaptam feladatként, hogy ne okoskodjak, hanem hallgassak a helyiekre

– erről beszélt Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója egy júniusi kerekasztal-beszélgetésen Fonyódon, ahol elmondta azt is, gyakran látogatnak el ötleteikkel képviselők az állami ügynökség Kacsa utcai székházába, nekik pedig az a feladatuk, hogy ellenőrizzék, fenntarthatók, finanszírozhatók-e a fejlesztések.

Guller néhány konkrét adatot is megosztott a jelenlévőkkel, így kiderült, hogy az MTÜ legalább 125 milliárd foritnyi forrást vitt a Balatonra. Igaz, pár perccel később már arról beszélt, hogy „amikor az állam a turizmusba beavatkozik, az mindig egy nagyon veszélyes dolog”. Indoklása szerint azért kellett vidéken mégis szálláshelyeket építeni, mert

Budapesten van 23 ezer szállodai szoba, és 13 ezer Airbnb-lakás. És a válság előtt elkezdett magától épülni 6500 szoba.

„Miután a főváros termelte az összes pénz majdnem felét”, úgy gondolták, tenni kell valamit, főleg, mert vidéken nehezebb szálláshelyet létesíteni, Budapesten ugyanis az attrakció maga a város, míg vidéken létre kell hozni attrakciókat, mondta. Az MTÜ vezetője úgy számol, hogy a vissza nem térítendő támogatásokkal kiegyensúlyozták az országon belüli egyenlőtlenséget.

Elmondta, hogy nincs tervben újabb szálláshely-támogatás, „a vendéglátást szeretnénk rendbe rakni, és a gyógyhelyekkel kell valamit kezdeni”.

Én kivonnám most már a kormányzatnak ezt a direkt támogatását a turizmusból

– tette hozzá Guller Zoltán.

A szálláshelyek adatszolgáltatási kötelezettségével kapcsolatban elmondta, hogy a turisztikai ügynökség 39 ezer szállás adatait látja. Tudják, hogy a vendég hány éves, honnan jött, mikor csekkolt ki. „Megvásároltuk a mobilcella információkat, a bankkártyaadatokat, látjuk a NAV online pénztárgépet” – árulta el Guller, aki szerint Európában az elsők között vannak ezzel az elképesztő mennyiségű adattal.

Egyszer kettő óránk ment el azzal, hogy azt néztük, hova megy az a sok angol az M3-as autópályán. Aztán rájöttünk, hogy ők román vendégmunkások angol telefonnal.

Finomítani kell az információkat – vonta le a tanulságot Guller, aki nem tapasztalt komolyabb ellenállást a rendszerrel kapcsolatban, „csak egy politikai támadás volt szokás szerint.” Hangsúlyozta, hogy nem látnak neveket, „sem jogom, sem lehetőségem, és nem is érdekel, hogy Vadai Ágnes hova utazott” – mondta.

A beszélgetésen Witzmann Mihály, a siófoki körzet fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy

a Balaton elrablása nem igaz, szemben az ellenzéki hazugsággyár termékeivel.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy ennyi forrást a Balaton még egyetlen kormánytól sem kapott, majd megjegyezte, hogy 25 kilométernyi szabadstrand, és 15 kilométernyi fizetős strand van a tónál. Szerinte azok kritizálják a fejlesztéseket, akik annak idején kormányzásuk alatt csak ígérgették ezeket. Ha valaki azt gondolta, hogy egy turizmussal kapcsolatos fonyódi fórumon nem kerül szóba Gyurcsány Ferenc, annak csalódást kell okoznunk: Witzmann azt mondta, ma is az a baloldal vezére, akinek a kormányzása alatt milliárdokat ígéretek a Balatonra, de nem lett belőle semmi, „csak államcsőd. És itt maradtak a mohás sátrak, meg a korhadó faházak, a vizes szocreál épületek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik