Belföld

Egy 59 éves tököli férfit gyanúsítanak a dunai olajszennyezéssel

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki a budapesti nyomozók egy 59 éves tököli férfit a hatalmas károkat okozó dunai olajszennyezés ügyében. A BRFK sajtóosztálya az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy a férfi nem tett vallomást.

Bukovics Péternek, a BRFK Vagyonvédelmi Osztály vezetőjének a rendőrség honlapjára feltöltött részletes tájékoztatása szerint V. Józsefnek a lakásán és a munkahelyén is kutatást tartottak, és több olyan tárgyi bizonyítékot is lefoglaltak, melyek összefüggésbe hozhatóak a bűncselekménnyel. A férfi szabadlábon védekezhet.

Máthé Zoltán / MTI

Mint ismert, több ezer liternyi olajos szennyező anyag került tavaly decemberben Szigetszentmiklós csapadékvíz-gyűjtőjébe. A súlyos természeti károkat okozó bűncselekmény felderítése érdekében külön nyomozócsoport alakult a BRFK-n

Máthé Zoltán / MTI

Kapcsolódó
Több ezer liter szennyeződést távolítottak el a Ráckevei-Dunából
Ez lehet Magyarország elmúlt 50 évének legsúlyosabb olajszennyezése.

Dócs András, a BRFK Nyomozó Főosztály vezetője elmondta, hogy a bejelentések szerint december végén, a Határ út és a Gyári út kereszteződésénél lévő csapadékátemelő rendszernél is hasonló olajszennyeződés történt, amely megegyezett a korábbival.

Elmondása szerint nyílt vízre nem jutott ki a szennyeződés, mert azt felfogta a nádas és a tőzegláp. Körülbelül 1800 négyzetméteren szennyeződött a terület, és körülbelül 1500 tőzegpáfrány pusztult el. A szakemberek 6700 liter, olajjal szennyezett vizet és 200 tonna szennyezett talajt távolítottak el, a védekezés költsége pedig meghaladta a százmilliót. A nyomozás további részletei a videóban:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik