M1 Híradó
Belföld

Piarista diák volt a magyar iszlamista

A letartóztatott fiatalember muszlim nevet vett fel. Tagadja, hogy terrorakciókra készült. Családja kiáll mellette.

V. Kende szüleivel élt Kecskemét „Rózsadombján”, ott fogták el a TEK kommandósai. Egy ideig jogász édesapja védte, aki a Blikknek  most csak annyit mondott, hisznek ártatlanságában, kiállnak mellette.

Fia 2018-ban a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett. Jóeszű, szorgalmas, de nagyon visszahúzódó fiúként ismerték. Korábbi diáktársa a lapnak azt mondta, „ő lett volna az utolsó”, akiről ezt el tudta volna képzelni. A szavát alig lehetett hallani, barátai nem nagyon voltak, főleg a fociról lehetett vele beszélgetni.

Később a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult. A TEK felderítői figyelték, mert internetes aktivitása egyre ijesztőbb lett, Instagram-oldalán már egy felvett arab néven, Hüsseyin Z. V.-ként szerepelt.

Erről ír a Bors is, amely szerint több muszlim szervezet oldalát is követte a fiatalember, akinek apja egy köztiszteletben álló ügyvéd. A lap külön kitér arra, hogy a kecskeméti piaristákhoz a gazdag szülők járatják gyermekeiket, katolikus nevelés folyik, ezért érthetetlen, miért lett a szélsőséges eszmék híve.

Most jön a kapcsolatrendszer feltárása

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetben bravúrosnak nevezi a TEK akcióját. Horváth József  szerint hátravan a kecskeméti fiatal kapcsolatrendszerének, esetlegesen radikalizált környezetének a feltárása. Noha a jelenlegi információk alapján magányos elkövetőről van szó, de még nem tudni, hol tért át az iszlám hitre, milyen vallási közösségben fordult meg, nem próbált-e meg további fiatalokat maga mellé állítani.

Tömeges radikalizáció nem fenyegeti hazánkat, szűkebb térségünket, de egy-egy ember mindig lehet fogékony a radikális iszlámra – tette hozzá Horváth Jószef, aki szerint a TEK  felderítői nyilvánvalóan gőzerővel dolgoznak azon, hogy megállapítsák, van-e még hasonlóan radikális eszméket valló a fiatalember környezetében.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója előzőleg az állami tévében azt mondta, a férfi maga ajánlkozott az Iszlám Államnak, hogy terrorcselekményt szeretne végrehajtani.

Kapcsolódó
Azt várta a terrortámadásra készülő magyar fiatal, hogy a paradicsomba jut
Hajdú János szerint a 21 éves férfi ezzel felesküdött az Iszlám Államra.

Hajdu János a Hír Tv-ben azt mondta, vizsgálni fogják, miként jutott be a férfi az Iszlám Állam zárt kommunikációs felületére. A TEK főigazgatója arról is beszélt, hogy fokozni kell a felderítést és szigorúbb szabályokat fog javasolni a belügyminiszternek.

V. Kendét a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, valamint robbanóanyaggal visszaéléssel megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.