Belföld

Piarista diák volt a magyar iszlamista

M1 Híradó
M1 Híradó
A letartóztatott fiatalember muszlim nevet vett fel. Tagadja, hogy terrorakciókra készült. Családja kiáll mellette.

V. Kende szüleivel élt Kecskemét „Rózsadombján”, ott fogták el a TEK kommandósai. Egy ideig jogász édesapja védte, aki a Blikknek  most csak annyit mondott, hisznek ártatlanságában, kiállnak mellette.

Fia 2018-ban a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett. Jóeszű, szorgalmas, de nagyon visszahúzódó fiúként ismerték. Korábbi diáktársa a lapnak azt mondta, „ő lett volna az utolsó”, akiről ezt el tudta volna képzelni. A szavát alig lehetett hallani, barátai nem nagyon voltak, főleg a fociról lehetett vele beszélgetni.

Később a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult. A TEK felderítői figyelték, mert internetes aktivitása egyre ijesztőbb lett, Instagram-oldalán már egy felvett arab néven, Hüsseyin Z. V.-ként szerepelt.

Erről ír a Bors is, amely szerint több muszlim szervezet oldalát is követte a fiatalember, akinek apja egy köztiszteletben álló ügyvéd. A lap külön kitér arra, hogy a kecskeméti piaristákhoz a gazdag szülők járatják gyermekeiket, katolikus nevelés folyik, ezért érthetetlen, miért lett a szélsőséges eszmék híve.

Most jön a kapcsolatrendszer feltárása

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetben bravúrosnak nevezi a TEK akcióját. Horváth József  szerint hátravan a kecskeméti fiatal kapcsolatrendszerének, esetlegesen radikalizált környezetének a feltárása. Noha a jelenlegi információk alapján magányos elkövetőről van szó, de még nem tudni, hol tért át az iszlám hitre, milyen vallási közösségben fordult meg, nem próbált-e meg további fiatalokat maga mellé állítani.

Tömeges radikalizáció nem fenyegeti hazánkat, szűkebb térségünket, de egy-egy ember mindig lehet fogékony a radikális iszlámra – tette hozzá Horváth Jószef, aki szerint a TEK  felderítői nyilvánvalóan gőzerővel dolgoznak azon, hogy megállapítsák, van-e még hasonlóan radikális eszméket valló a fiatalember környezetében.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója előzőleg az állami tévében azt mondta, a férfi maga ajánlkozott az Iszlám Államnak, hogy terrorcselekményt szeretne végrehajtani.

Kapcsolódó
Azt várta a terrortámadásra készülő magyar fiatal, hogy a paradicsomba jut
Hajdú János szerint a 21 éves férfi ezzel felesküdött az Iszlám Államra.

Hajdu János a Hír Tv-ben azt mondta, vizsgálni fogják, miként jutott be a férfi az Iszlám Állam zárt kommunikációs felületére. A TEK főigazgatója arról is beszélt, hogy fokozni kell a felderítést és szigorúbb szabályokat fog javasolni a belügyminiszternek.

V. Kendét a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, valamint robbanóanyaggal visszaéléssel megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik