Belföld

TEK-esek csaptak le a terrorcselekményre készülő magyar iszlamistára

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség egy kedden végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vett egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint „Európa lakosságának megfélemlítését célzó” terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén.

A Terrorelhárítási Központ jelzése alapján indult ügyben, az ügyészség a TEK közreműködésével hajtotta végre az akciót – értesüléseink szerint Kecskeméten. A hirosveny.hu azt írja, hogy a petőfivárosi részen jelentek meg a páncélautók, és egy helyi ügyvéd házát kerítették körbe. A gyanúsított a házaspár fia, akit a fővárosban fogtak el, és a terrorelhárítók házkutatásra érkeztek a szülők kecskeméti házába, egyebek mellett robbanószert keresve.

Az elfogott férfit a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a férfi több magyarországi helyszínen is robbantani akart, elsőként a labdarúgó-Eb budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója szerda délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hetek óta dolgoztak az ügyön, ugyanis megtudták, hogy a gyanúsított olyan internetes oldalakon chatel, amelyek az Iszlám Államhoz köthetőek. A párbeszéd tartalma Hajdu elmondása szerint ellenséges ideológiát, kimondottan dzsihadista propagandát valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt.

A 21 éves férfi azt vállalta ezekben, hogy csőbombát készít és azt Magyarországon, egy tömegrendezvényen használja majd fel

– közölte. A férfi a gyanú szerint vállalta volna azt is, hogy autóval a tömegbe hajt.

Hajdu szerint a férfi egy fővárosi egyetemre jár, átlagos magyar fiatal, aki megfelelő körülmények között szocializálódott.

 

ugyeszseg.hu

Megkerestük a Fővárosi Főügyészséget, hogy megtudjuk, pontosan mivel fenyegetőzött a férfi, és beismerte-e a bűnösségét a kihallgatása során, Bagoly Bettina szóvivő megkeresésünkre azt közölte, hogy a nyomozás és az eljárás érdekei miatt a közölteknél több információ nem adható.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványozta a férfi letartóztatását. Erről még szerdán döntenek.

Frissítünk!

A Budai Központi Kerületi Bíróság a terhelt jelenlétének biztosítása, bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának megakadályozása és a bűnismétlés lehetőségének az elkerülése érdekében elrendelte a férfi letartóztatását. A végzést az ügyészség, a gyanúsított és védője is tudomásul vette, így az végleges. Az RTL Klub információi szerint a férfi vallomást tett, annak részleteiről a rendőrség nem adott tájékoztatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik