Belföld

Nem találta bizonyítottnak a rendőrség, hogy a kalocsai otthonban felnőttek verik a gyerekeket

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az ombudsmannak 2016-ban és 2021-ben is beszámoltak erről az ott élő gyerekek. A DK alelnöke írásbeli kérést adott be februárban, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, és megindította az eljárást. A rendőrség ezt a nyomozást bizonyítékok hiányában rövid idő alatt lezárta, de további három még folyamatban van.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese cikkünk nyomán még februárban írásbeli kérdést tett fel a kalocsai gyermekotthonnal kapcsolatban, amit Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, ezért a rendőrséghez továbbította azt. A DK sajtóirodája tájékoztatta lapunkat arról, hogy értesülésük szerint az eljárást megszüntették.

A 24.hu-nak megküldött határozat szerint kiskorú veszélyeztetése miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, de „a rendelkezésre álló adatok, illetve a bizonyítási eszközök alapján bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg”. A határozat utal az alapvető jogok biztosának idei jelentésére, amelyről szintén beszámoltunk. E jelentés szerint egy gyermek idén februárban arról beszélt a vizsgálat során, hogy fizikailag bántalmazta az intézmény egyik dolgozója, egy másik növendék pedig verbális agresszióról számolt be.

Kapcsolódó
Brutális erőszakról beszélnek a kalocsai gyermekotthon volt növendékei
Forrásaink beszámolói szerint a bot is szerepelt a fegyelmező eszközök között a speciális gyermekotthonban. Ugyanakkor a felügyelő szervek, a hatóságok állítják: nem tudnak bántalmazásokról. Az igazgató nem válaszolt kérdéseinkre.

Lapunkat tavaly kereste meg az intézmény több alkalmazottja. Állításuk szerint rendszeres az erőszak a speciális gyermekotthon falai közt, mégpedig kétféle módon:

  • felnőtt általi bántalmazásként,
  • illetve kortárs bántalmazásként (vagyis amikor a növendékek egymással szemben tanúsítanak erőszakot).

A nevelők egy hangfelvételt is eljuttattak a szerkesztőségbe. Ezen a felvételen egy fiatal fiú arról beszél, hogy őt és több más társát is súlyosan bántalmazták az otthon egyes dolgozói. Sikerült megtalálnunk az azóta nagykorú Rostás Krisztiánt, aki megerősítette, hogy a hangfelvételen ő beszél, és azt állította, hogy igaz a nevelők beszámolója a Kalocsán folyó rendszeres erőszakról. Ezt később kérdésünkre az otthon másik volt növendéke, Zányi Mihály is elmondta.

A 2016-os ombudsmani vizsgálat kifejezetten megerősítette, hogy a kalocsai otthonban verik a felnőttek a gyerekeket, az alapjogi biztos erről szóló állásfoglalása még mindig olvasható az ÁJBH honlapján. Ám akkor rendőrségi feljelentés nem született.  

Az idén májusban kiadott ombudsmani jelentés kitér arra is, hogy a kortárs bántalmazás rendszeres lehet az intézményben, például az újonnan bekerülőknek bokszolniuk kell a többiekkel, mint a börtönben, és mindez feltehetően sokszor felnőttek szeme előtt zajlik. Ezt az alapjogi biztos a felnőttek részéről „rendszerbántalmazásként” értékelte. Lapunknak arról számoltak be a nevelők, hogy több munkatárs kifejezetten bátorítja az erősebb fiúkat az erőszakos cselekedetekre. A nyomozást lezáró határozatból is kitűnik – és mint korában is megírtuk – jelen pillanatban az erőszak e formái miatt három nyomozás is zajlik a kalocsai fiúotthon kapcsán.

A határozat szerint a lezárt nyomozás során visszamenőleg értékelték a dokumentációt, kihallgatták az otthon vezetőségét, a gyermekjogi képviselőt, valamint a gyermekvédelmi gyámokat. Ezért kérdéseket küldtünk az eljáró Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságnak; azt szeretnénk megtudni, hogy a rendőrség a nyomozás során meghallgatta-e az érintetteket is, vagyis

  • az otthon bent dolgozó munkatársait,
  • valamint az őket ért erőszakról idén februárban beszámoló gyermekeket.

Megkérdeztük azt is, kitért-e a nyomozás arra, hogy az intézményben folyó – az ombudsman által feltárt – kortárs erőszaknak voltak-e felnőtt tanúi, akik ezt nem akadályozták meg. Amint válasz érkezik, azt is megírjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik