Belföld koronavírus

Egy pár száz fős veszprémi falu három százaléka meghalt koronavírusban

Elérhetővé váltak a település szintű koronavírus-halálozási adatok: északon és nyugaton haltak meg lakosságarányosan a legtöbben.

Az adatokat a K-Monitor kérte ki február végén és kapta meg három hónappal később a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. A szkennelt dokumentumokat Excel-táblává alakították, az alábbi grafikánk is az alapján készült. A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása alapján 3155 település található Magyarországon, és mivel az NKK statisztikájában ebből kétezer érintett, így kiderül: a falvak és városok kétharmadában meghalt legalább egy ember koronavírus-fertőzést követően a harmadik hullám felfutásáig.

Grafikánkon lakosságarányosan, ezer főre vetítve ábrázoltuk az adott településhez tartozó elhunytakat: az országos átlag 1,6 – fontos azonban, hogy az NNK március 4-ével bezárólag küldte meg az adatokat, így abban az első tizenhatezer halott adatai szerepelnek – mostanra ennek majdnem a duplájánál, kis híján harmincezer halottnál járunk. Budapesti értékei megegyeznek az országos átlaggal: az 1,68 milliós fővárosban 2850-en hunytak el igazolt koronavírus-fertőzést követően.

Az ennél sötétebb településeken ennél nagyobb az ezer főre jutó halottak száma, a világosabbaknál ennél alacsonyabb. Narancsra azokat a településeket színeztük, ahonnan nem jelentettek halottakat – ezekből a legtöbb a gyakran aprófalvas Somogy, Zala és Vas megyékben, illetve az északi régióban található. Csakúgy, mint a sötéttel jelzett, halálozással erősebben sújtott településekből – igaz, ezeknek egy része is pár tíz vagy száz fős község, ahol már egy-egy haláleset is megdobja a statisztikát.

Made with Flourish

Ha sorrendbe állítjuk a településeket az alapján, hogy népességarányosan mennyien haltak meg koronavírusban, így néz ki a dobogó:

  • A 436 főt számláló Veszprém megyei Szőcön tizenhárman haltak meg, így ezer lakosra 30 halott jut.
  • A 261 fős, baranyai Illocskán heten vesztették életüket, ami ezer főre vetítve 26,8 halottat jelent.
  • A Somogy megyei Nemeskisfaludnak 128 lakója van, közülük hárman haltak meg koronavírus-fertőzés után, ami 23,4 halottat jelent ezer emberenként.

A grafikánkon található nagyítóikonnal rá tud keresni egyes településekre is, majd láthatja azok adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik