Belföld

A DK szerint Mirkóczki Ádám már nem az ellenzék szekerét tolja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Gyurcsány-párt helyi jelöltje szerint Eger polgármestere az ellenzéki előválasztás jelöltjeivel már nem, a Fidesz 2022-es indulójával viszont rendszeresen találkozik. Mirkóczki Ádám azt mondja, veszélyesnek látja az előválasztási küzdelmet, a kormányhivatal fideszes vezetőjét pedig nem kerülheti meg, amikor az egriek érdekeiért harcol.

Mirkóczki Ádám, aki 2019-ben az ellenzéki összefogásnak köszönhetően lett Eger polgármestere, már nem az ellenzék szekerét tolja. Tüntetőleg mutatkozik a Fidesz politikusaival, miközben velünk szóba sem áll. Eddig ezt nyilvánosan nem mondtuk ki, a tényeket azonban már nem lehet szőnyeg alá söpörni

– mondta a 24.hu-nak Berecz Mátyás, a város korábbi alpolgármestere.

Berecz januárban mondott le az alpolgármesteri posztról, de tagja maradt a képviselő-testületnek, a Heves megyei 1. számú országgyűlési választókerületben pedig a Demokratikus Koalíció jelöltjeként méreti meg magát az ellenzéki előválasztáson.

Az egriek régóta érzik az irányváltást, sokan kérdezősködnek. Lehet, hogy kellemetlen, de úgy érzem, tízezres szavazótáborunkat árulnánk el, ha nem beszélek nyíltan arról, mi okozza a sorozatos konfliktusokat a városvezetésben.

Az ellenzéki pártok jelöltjeiből létrehozott civil szervezet, az Egységben a Városért Egyesület 2019 októberében 10:8-as többséget szerzett az egri közgyűlésben. Az egység (és vele a közgyűlési többség) azonban nem tartott sokáig: 2020 végén két képviselő kivált a csapatból. A független (volt LMP-s) Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán novemberben jelentette be, hogy elhagyja a várost irányító frakciót.

Már a két kilépő is azzal magyarázta a döntését, hogy a városvezetés vállalhatatlanná vált. Mirkóczki Ádám fokról fokra hozta vissza a Fidesz-időszak stílusát és azokat a vezetési módszereket, amelyeknek a felszámolását célul tűztük ki

– idézte fel a DK-s politikus, hozzátéve, hogy az elmúlt egy évben megszűnt minden szakmai egyeztetés, sőt lényegében kommunikáció sincs a polgármester és frakciója között.

Kapcsolódó
Arcoskodás, hiszti vagy ármány okozta az egri ellenzéki koalíció szétesését?
Ketten otthagyták a tavaly győzelemig jutó ellenzéki egyesületet. A polgármester, a Jobbikból a nyáron távozó Mirkóczki Ádám vezetési stílusára panaszkodnak, aki azt mondja: a türelme kétségtelenül véges. Riport.

A járványügyi veszélyhelyzet lehetőséget adott a polgármesternek, hogy kiterjessze autoriter hajlamait. A közgyűlést és a frakciót mellőzi, úgy irányít, hogy eldobott minden demokratikus elemet.

Berecz elmondása szerint a képviselőknek megküldik ugyan az előterjesztéseket, de azok céljáról, hátteréről, következményeiről nem kapnak tájékoztatást, nincsenek megbeszélések, és a véleményüket sem veszik figyelembe.

Személyi és stratégiai döntések sora született már úgy, hogy Mirkóczki Ádám meg sem kérdezett minket. Nem tudjuk például, hogy milyen koncepciót adott be a város a TOP-os uniós pályázatokra, pedig ezek évtizedekre meghatározhatják, milyen fejlesztések indulhatnak Egerben. Levélben kértem, hogy betekinthessek az anyagokba, de nem kaptam választ.

Komka Péter / MTI Berecz Mátyás

A belső ellentétekről Mirkóczki Ádámot is megkérdeztük. A polgármester, aki egy éve lépett ki a Jobbikból, annyit elismert, hogy tavaly volt egy komolyabb konfliktus a vezetői módszerei miatt, de azt állítja, a járványidőszak első hulláma után változtatott.

Elismertem, hogy abban volt felelősségem. Volt is egy maratoni frakcióbeszélgetés, amikor elvileg mindent át- és kibeszéltünk, mindent tisztáztunk. Majd jött a két kilépő, mintha nem lett volna a megbeszélés. A képviselők egyébként bejöhetnek az önkormányzatba, aki kérdez, annak soron kívül válaszolok. Arra viszont egyszerűen nincs se időm, se energiám, hogy minden napi ügyről részletes tájékoztatást adjak képviselőnként, de semmilyen fontos döntést nem hozok meg a frakcióm megkérdezése nélkül

– nyilatkozta.

Az ellenzéki frakció hónapok után az elmúlt hetekben ült össze először. Berecz azt állítja, ez is azért történt, mert Mirkóczki szembekerült az Egri Ügyek nevű helyi újsággal, amelynek kiadója az LMP-s Ungár Péter cége, főszerkesztője Csarnó Ákos, a zöld párt korábbi polgármesterjelöltje. A lap a választás előtt nagy szerepet játszott a Fideszhez köthető visszaélések feltárásban, most viszont kritikus hangokat is megszólaltató videóriportot közölt az önkormányzat telekeladási tervéről.

A május 11-i frakcióülést Mirkóczi azért hívta össze, hogy közleményben ítéljék el az újságot. Az Egri Ügyek videójában Berecz Mátyás is megszólalt, a frakcióülésen pedig kifejtette véleményét a független sajtó fontosságáról. Ennek ellenére a polgármester az ülést követően kiadott egy támadó hangvételű nyilatkozatot, amelyre Berecz, Földvári Győző frakcióvezető és Mirkóczki Zita tanácsnok nevét is odatette aláíróként. (Utóbbi MSZP-s jelöltként indul az előválasztáson, egyébként távoli rokona, másod-unokatestvére a polgármesternek, aki korábban menesztette őt a szociális és a kulturális ügyekért felelős alpolgármesteri posztról.)

Ragaszkodtam ahhoz, hogy ilyen, a szabad sajtót elítélő nyilatkozat nem mehet ki, mégis kiküldték, ráadásul úgy, hogy a szöveget nem láttam sem én, sem a frakcióvezető, sem Mirkóczki Zita

– mondta Berecz Mátyás, aki szerint a frakcióülés kemény, emelt hangú vitába torkollt, főként, amikor előkerült az elvett adóbevételek kormányzati kompenzációjának ügye.

Eger szerepe ebben azért szimbolikus, mert miközben az önkormányzat 825 millió forintot kap a költségvetésből, Mészáros Lőrinc érdekeltsége 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást tehetett zsebre a városban található szállodája felújítására. Mirkóczki viszont annak ellenére, hogy a városnak 2,5 milliárdos kieséssel kell számolnia, elégedettségének adott hangot a kormánydöntéssel kapcsolatban.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A polgármester ezzel szemben nem úgy emlékszik, hogy heves vita lett volna a frakcióülésen. Azt azonban állítja, hogy az Egri Ügyek alapvető kérdésekben nem kérdezte meg a hivatalt, a kormányzati kompenzáció nélkül pedig szerinte bedőlt volna a város.

Morálisan fel lehet vetni, hogy ha kétmilliárdos a kiesés, akkor 825 millió forintnak szabad-e örülni, de óriási volt a tét, a végén pedig az jött ki, hogy Eger kapta a hatodik legnagyobb összeget. Ezt semmiképp sem kudarcként fognám fel

– mondta Mirkóczki.

Berecz szerint nem ez az első eset, hogy a polgármester a kormányzat és a Fidesz álláspontját támogatta, de úgy érzi, Mirkóczki most átlépett egy határt. A DK-s politikus szerint míg ő tartja magát Gyurcsány Ferenc álláspontjához, miszerint a NER elitjével nincs alku, a polgármester „nem ezen a vonalon mozog”.

Eddig azzal demonstrálta, hogy harcos Fidesz-ellenes, hogy Nyitrai Zsolttal voltak látványos csatái. Vele és csapatával azonban személyes jellegű volt a konfliktusa. Most viszont, ahogy Nyitrai Orbán Viktor döntése alapján kikerült a rendszerből, kiderült, hogy a kormányoldal más, meghatározó alakjaival bizalmi viszonyt ápol. Miközben más városokban a Fidesz politikusai még az oltás melletti kampányvideóben sem hajlandók az ellenzékiekkel közösen megjelenni, Egerben Pajtók Gábor kormánymegbízott és Mirkóczki Ádám rendszeresen együtt mutatkozik.

Kapcsolódó
Orbán maga mellé vette a fideszest, akit nehezebb eladni, mint egy mosógépet
Nyitrai Zsolt ezért nem indul egyéniben a jövő évi választáson.

Berecz azt mondja, amióta kiderült, hogy Pajtók lesz a Fidesz jelöltje a 2022-es parlamenti választáson, Mirkóczkival több sajtóeseményen, üzemátadón, sportrendezvényen is fotózkodtak, az ellenzéki előválasztás indulóival, vagyis vele, Mirkóczki Zitával és Jánosi Zoltánnal, a Momentum jelöltjével nem találkozott a polgármester.

Mohos Márton / 24.hu

Elvileg az lenne az érdeke, hogy hármunk közül valaki bejusson a parlamentbe, ennek azonban semmilyen jelét sem látjuk

– jelentette ki Berecz Mátyás.

A polgármester kérdésünkre közölte: frakciótársai azért tartják őt a „patás ördögnek”, mert nem tűri meg a pártpolitikát a városházán. Ezért aztán az előválasztáson sem támogat senkit, mert szerinte az indulók idővel a legnagyobb ellenségeivé válhatnak egymásnak, és kérdés, hogy utána hogyan dolgozik velük együtt, holott elvileg ők lennének a hátországa.

Látom az előválasztásban a politikai innovációt, de a jelenlegi közéletben veszélyesnek is tartom. Nem tetszik, hogy két frakciótársam azért vetélkedik, hogy ki hagyja ott az önkormányzatot a parlamentért. Nem erre kértünk mandátumot. Az nagyon nincs rendjén, hogy tesznek a napi feladatokra, mert éppen azt bizonygatják, hogy miért lenne egyikük jobb képviselő a parlamentben, mint a másik.

Mirkóczki arról is beszélt lapunknak, hogy egy megyeszékhely polgármestereként nem tudná, de nem is szabad megkerülnie a kormányhivatal vezetőjét.

Vannak közös ügyek, vannak közös feladatok, futó projektek. Egy gyárbővítés alapkőletételénél és egy birkózógálán valóban álltunk egymás mellett körülbelül félórát Pajtók Gáborral, politikáról azonban soha nem esett szó. Nekem nem kell bizonygatnom, hogy mennyit küzdöttem a Fidesz ellen. Most viszont nem az a dolgom, hogy folyamatosan harcoljak a kormánnyal, hanem az, hogy harcoljak az egri érdekekért. Ezt megteszem mindenkivel szemben, a kormánnyal szemben is, és ha kell, az ellenzéki pártokkal szemben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik