Belföld

Túl sokan halnak meg Magyarországon vasúti balesetekben

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
2019-ben Németországban történt a legtöbb vasúti baleset, de sajnos arányaiban magyar volt a legtöbb áldozat az EU-ban. A baj zömmel az útátjárókban és vágányra merészkedő emberekkel történik.

Elég rosszul áll Magyarország az Európai Unióban, ha a vonatbalesetek áldozatainak számát nézzük. A Hvg.hu Eurologus rovata arról ír, hogy az Európai Vasúti Ügynökség (ERA) éves jelentése szerint egymillió lakosra vetítve hazánkban hal meg a legtöbb ember vasúti szerencsétlenségben.

2019-ben az EU területén 1516 súlyos vasúti baleset történt, ezek közül 802 volt halálos kimenetelű, 612 pedig súlyos sérülést eredményezett. Ez a 2010-es 2229 szerencsétlenséghez képest javuló tendenciát mutat. Ebben benne vannak a vasúti átjárókban történt elütések ugyanúgy, mint amikor valaki tilos helyen kelt át a pályán.

A legtöbb baleset a mozgásban lévő járműveké és az útátjárókban történteké volt tavalyelőtt. A szomorú lista élén Németország áll, tavalyelőtt 298 súlyos vasúti karambol történt itt, a második Lengyelország 214 esettel. Magyarországon történt az uniós vasúti balesetek tizede az adott évben, ez 142 ütközést mutat. A sor másik végén áll (ha nem számoljuk a vasút nélkül Máltát és Ciprust) Írország és Észtország (5-5 baleset), valamint Luxemburg (nem volt baleset).

A vasúti szerencsétlenségek során meghalt emberek száma is csökken folyamatosan az EU-ban. Egymillió lakosra vetítve ez 1,8 volt a friss adatok szerint. A magyar adat sajnos ennek ötszöröse, 8,9 (utánunk a lettek jönnek 6,8-cal, majd a szlovákok 5,7-tel).

A statisztikák szerint a vasúti utazás biztonságos, 2010 és 2014 között a vonaton utazók halálozási kockázata egymilliárd kilométerenként 0,14 volt az EU-ban. A halálozások zöme nem annyira a vonatok utasait érinti, mint azokat, akiket elcsapnak a vonatok. Mindenesetre vonaton utazni biztonságosabb, mint buszon, de veszélyesebb, mint repülőn.

A súlyos sérültek száma erősen hullámzó 2010 óta, de valamennyit csökkenni tudott. Persze amikor komolyabb vonatbalesetek, kisiklások vannak, azok torzítják a statisztikát. Az öngyilkosságokat külön veszik, e téren sajnos nincs javulás: 2010-19 között évi 2300-2800 ember veti vonat elé magát. Tavaly 2313 eset történt, a legtöbb (646) Németországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik