Belföld

Kisiklott egy vonat Újfehértónál, miután traktorral ütközött

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Kedd délután egy Újfehértó közelében lévő vasúti átjáróban két személyvonat ütközött össze egy traktorral, az ütközés során az egyik vonat kisiklott – közölte a MÁV. A vasúttársaság elsődleges információi szerint a traktor vezetője a helyszínen életét vesztette.

A MÁV tájékoztatása szerint a baleset időpontjában két vonat is a helyszínen volt: az egyik a 6254-es személyvonat, amely Debrecenből 15:03-kor indult Záhonyba, a másik pedig a Záhonyból 14:03-kor Püspökladányba indult 6203-as személyvonat.  Az átjáróban a fénysorompó jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott.

A katasztrófavédelem honlapján arról írt, hogy a a mezőgazdasági vontató előbb egy személyvonattal, majd egy szemből érkező másik szerelvénnyel is ütközött. A baleset következtében az egyik szerelvény mozdonya és két kocsija teljesen, a harmadik kocsi részben futott le a sínekről, míg a negyedik vagon a síneken maradt. A másik vasúti szerelvénynek csupán a mozdonya károsodott.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Facebook

A két szerelvényen összesen mintegy húsz utas tartózkodott. A balesethez az újfehértói önkormányzati tűzoltókat követően a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre érkezett, de további erők is elindultak. A vonatok utasaiért mentesítő autóbuszjáratot küldtek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője a Facebookon azt mondta, hogy a riasztást követően tizenhárom mentőegységet küldtek a helyszínre, két mentőhelikoptert, illetve egy tömeges baleseti egységet. Hozzátette, hogy az OMSZ főigazgatója is a helyszínre indult. Győrfi elmondta, hogy információik szerint a balesetben a traktor vezetője halt meg, rajta kívül öt-hat könnyebb sérült van, így a korábbi értesülésekkel ellentétben nincs szó tömeges balesetről, ezért a nagyobb mentőerők vissza is fordultak.

Balázs Attila / MTI

Frissítés

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a helyszínen kedd este az MTI-nek elmondta, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a fénysorompóval biztosított átjáróba szabálytalanul, a tilos jelzés ellenére hajtott be a traktor, és összeütközött a Debrecenből Záhonyba tartó személyvonattal. Az ütközés ereje a másik vágányra lökte a traktort, amelyet az ellenkező irányba, a Záhonyból Püspökladányba tartó személyvonat is eltalált.

Utóbbi szerelvény mozdonya és három személykocsija kisiklott, az egyik az oldalára fordult, a kisiklott szerelvény egy felsővezeték-tartó oszlopot is elsodort – mondta a vasúttársaság vezetője, megjegyezve, ilyen jellegű vasúti balesettel nagyon régóta nem találkoztak a szakemberek.

Homolya Róbert a korábbi információkat megerősítve elmondta, a délután fél négy után történt balesetben öt utas és a mozdonyvezető megsérült. Elmondta, Szolnokról már elindult egy vasúti daru, amely beemeli a pályára a kisiklott vasúti vagonokat és a mozdonyt. A vasúti járművekben komoly anyagi kár keletkezett.

A szakemberek egész éjjel dolgoznak majd a helyreállításon, az egyik vágányt várhatóan szerda estére fogják átadni a vasúti forgalomnak. A másik vágány helyreállítása napokig is eltarthat, az utasokat pótlóbuszok szállítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik