Belföld koronavírus

Duda Ernő: Jó, ha kiderülnek a vakcinák mellékhatásai

Mészáros János / MTI
Mészáros János / MTI
A professzor szerint ez azt jelzi, a gyártók, a hatóságok figyelnek.

Duda Ernő a 168.hu oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban az emberek vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanságát érthetőnek nevezte, hiszen az információk töredéke származik kutatóktól, sok az önjelölt szakértő. Példának hozta a „laposföldhívő hülyeséget”, hogy kínai labor állította elő a koronavírust, amit hiába cáfoltak a  tudósok, újra és újra felüti fejét.

Hangsúlyozta: fontos, hogy mindenki beoltassa magát. A professzor megerősítette, szerinte a vakcinák variálhatóak, ez immunológiai szempontból még jobb is lenne, de erről még csak elméleti szinten lehet beszélni, a gyártók komoly vizsgálatok nélkül nem vállalnak felelősséget esetleges komplikációért. Duda Ernő úgy tudja, már elindultak kísérletek, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik oltását kombinálják.

Az immunológus szerint az AstraZeneca és a Janssen vakcinákkal kapcsolatos, vérrögképződésről szóló hírek jelzik, a szakemberek követik a vakcinák útját. Ez jó hír, a tömeges oltás egy negyedik körös klinikai vizsgálatnak is megfeleltethető, kiderülnek azok a  mellékhatások, amelyek kisebb csoportoknál még nem jelentkeztek – tette hozzá.

A professzor egyetértett Sarkadi Balázs biokémikus felvetésével, hogy a kínai vakcinával oltottak immunitását tesztelni kellene, mert ő is tud olyan betegekről, akiknél a két Sinopharm beadása után sem alakult ki semmifajta védettség, immunválasz. Fiala János jelezte, egy ismerősét már felkérték a tesztre, amire Duda Ernő úgy reagált: nagyon jó a kezdeményezés, de több ezer ember kell ahhoz, hogy ez reprezentatív legyen.

Kapcsolódó
Kínai vakcinák: visszaüt a titkolózás
Ellentmondásos hírek érkeznek Kínából a vakcinák hatásosságát illetően, de még 50 százalék is megvéd a súlyos betegségtől. Társadalmi szinten viszont most üt vissza az eddigi titkolózás.

Szerinte felesleges nyájimmunitásról beszélni, az, hogy hárommillió embert beoltottak, nem jelenti, hogy ennyien immunisak. Mintegy 1,1 millió ember, aki már mindkét oltást megkapta, már védettnek tekinthető, illetve az nagyjából 2 millió ember is, aki az elmúlt 3-4 hónapban átesett a fertőzésen.

Az egy oltással rendelkező, vagy a régen megfertőződött ember nem számít védettnek. 

Kapcsolódó
Új védettségi igazolványt sürget Szabó Tímea
A Párbeszéd frakcióvezetője szerint pontosítani kell a szabályokat, mert a mostani igazolás nem sokat ér. 

A szegedi egyetem professzora szerint nincs immunológiai jelentősége, hogy a két oltás beadása közt mennyi idő telik el, de az biztos, hogy amíg valaki nem kapja meg a másodikat (ez lehet 2 hét, 3 hónap), jobban kell vigyáznia.

A nyitásnál fontos figyelembe venni a vírus terjedése mellett az emberek lelki állapotát is, illetve azt is, hogy minden nyitás után tetőzés jön, ezért az egyes, főleg szomszédos EU-tagállamoknak össze kellene hangolniuk a nyitást.

A WHO ajánlása alapján Duda Ernő szerint annyi tesztet kellene végezni, hogy a pozitivitási arány 5 százalék alatt legyen, de ez nálunk átlagosan 15-30 százalék között alakul. Ez azt jelenti, hogy leginkább csak a betegeket tesztelik. Pontos számot erről nem tudni, de emiatt sok lehet a tünetmentes hordozó.

Kapcsolódó
Duda Ernő virológus: Erdei remetének állsz, beoltatod magad, vagy kihalsz
Nincs egészségügyi érv a mostani nyitás mellett, csak politikai van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik