Belföld

Klubrádió: Mitől „táltosodott meg” a Spirit FM?

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Németh S. Szilárd szerint így biztosítható, hogy az ellenzéki vélemények is megjelenjenek az éterben.

A Klubrádió vezetősége megütközéssel fogadta a hírt, hogy az NMHH Médiatanácsa ideiglenes kereskedelmi rádiós szerződést kötött az ATV-csoporthoz tartozó, Spirit FM rádióval a február 14-éig általa használt 92,9 MHz-es frekvenciáról.

Mint írták, a Médiatanács eljárása elfogadhatatlan, mert a kérdéses frekvencia többszörös per tárgya, a Klubrádió frekvencia-hosszabbításának megtagadása és a frekvencia-pályázat törvénytelen, tisztességtelen lebonyolítása miatt. A Klubrádió háttéralkut sejt a háttérben.

Az ügy annál is gyanúsabb, mivel az NMHH Médiatanácsa saját maga nyilvánította már formailag is elfogadhatatlannak a Spirit FM-et üzemeltető csapat pályázatát a 92,9 MHz-es frekvenciára. Megválaszolatlan marad a kérdés, hogy a Spirit FM vajon mitől »táltosodott meg« hirtelen, hacsak nem az ATV-csoport egyéb, a kormánynak tett szolgálatainak jutalmául kapta meg a perben álló frekvenciát. Még különösebb, hogy a Spirit FM-nek már eddig is volt budapesti frekvenciája, a 87,6 MHz-en, aminek a használatáról most sietősen lemondott – nyilván csak ideiglenesen…

A Klubrádiót az nem lepte meg, hogy a Médiatanács fittyet hány a tisztességre, és egy perben álló frekvenciával „jutalmazza meg” a kormánynak kedves média-csoportot, de az ATV-csoport eljárása számos kérdést vet fel, egyebek mellett

a csoporthoz tartozó médiumok függetlenségével és elfogulatlanságával kapcsolatban. Ebben a helyzetben az ATV-csoport médiumai már csak nehezen vagy alig lesznek megkülönböztethetők a kormánypárti KESMA-csoport mintegy ötszáz darabos „gyűjteményétől”.

A jogállam és a médiaszabadság lebontása a koronavírus-járvány okozta válság alatt is zavartalanul folytatódik – tették hozzá.

A Media1 szerint a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület erre azzal reagált, azt szeretnék, ha a budapesti hallgatók nem maradnának

olyan rádió nélkül, ahol a többoldalú, kritikus gondolkodás teret kap, ezzel is biztosítva a nyilvánosság sokszínűségét.

A Spirit FM azzal, hogy átköltözik a 92,9 MHz-re, komoly anyagi terhet vállal, jelentős frekvenciadíjat fizet, mivel csak kereskedelmi rádióként kaphatta meg az ideiglenes engedélyt.

Spirit FM: még mindig jobb így

Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója és a Spirit FM-et működtető egyesület elnöke jelezte, kimaradna a sárdobálásból, de fontos időszak előtt áll Magyarország,

hiszen hamarosan ellenzéki előválasztások majd országgyűlési választások lesznek, márpedig fontos, hogy ilyen helyzetben legyen egy olyan FM-frekvenciás rádió, ahol az ellenzéki vélemények is megjelenhetnek.

Ha a Spirit FM nem kért volna ideiglenes frekvenciajogosultságot, erre nem lett volna más rádiós felület – tette hozzá. A Spirit FM stábjához Szöllősi Györgyi, Tatár Csilla, Somos András és Puzsér Róbert után Lampé Ágnes is csatlakozik, írja a Media1.hu.

Kapcsolódó
ATV-vezérigazgató: Ha csicskasors várna ránk, inkább felállnánk
Németh S. Szilárd szerint az Index szerkesztősége viszont picit idő előtt dobta el a gyeplőt.

Az immár 168.hu oldalán műsort vezető Fiala János előzőleg a Klubrádióban arról beszélt, már tavaly nyilvánvalóvá tette az ATV-csoport néhány meghatározó embere, hogy a Spirit FM (amelynél akkor ő is dolgozott) azért indult rá a 92,9-es frekvenciára, mert a  Klubrádiónak nincs jövője.

A műsorvezető szerint az ATV-csoport egy hihetetlenül szövevényes médiabirodalom, egymástól nagyon elütő műsorokkal, médiumokkal. Amikor tavaly Fiala János a csoport vezetőinek, köztük Németh S. Szilárdnak is feltette a kérdést, hogy „milyen dolog ráindulni a Klubrádió frekvenciájára”, nyilvánvalóvá tették számára, hogy még mindig jobb így, vagyis, hogy a Spirit FM beadja pályázatát a 92,9-re, mintha „idegen kezekbe” kerülne a frekvencia.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik