Belföld

Az ügyészség szerint elferdítve hozta nyilvánosságra Stummer, hogy titkos alagút épülne a Puskás Aréna alá

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azt a feljelentést, amelyet Tényi István tett azért, mert Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke nyilvánosságra hozta, hogy titkos alagút épülne a Puskás Arénához, a képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök számára.

Az ügyészség indoklása szerint a Puskás Aréna Facebook-oldalán közzétette, majd a Miniszterelnökség is megerősítette, hogy az alagút építése, a beruházás ténye nem minősített adat, kizárólag az alagút megvalósításának részletei képeznek nemzetbiztonsági szempontból védendő adatot, ilyet viszont nem hozott nyilvánosságra a jobbikos politikus. Ugyanakkor – áll a KNYF határozatában – Stummer a tudomására jutott adatokat elferdítve tette közzé, arról, hogy az 50 méter hosszú közlekedési aluljáró a kormányfő személyes céljait szolgálná, miközben, írták, a létesítmény a labdarúgó Európa-bajnokság rendezvényeire érkező védett személyek érdekét szolgálja.

A főügyészség megállapította azt is, hogy Stummer közlése a szabad képviselői szólás körébe esik.

Az ügy kipattanása utáni kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még titkos adat megsértéséről beszélt az alagút tervének nyilvánosságra hozatala kapcsán, majd magának ellentmondva azt is mondta, az ügyben voltaképp semmi olyan nincs, ami titkos kellene legyen.

Utóbbi kijelentés miatt kulcsfontosságú körülmény, hogy miként került az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elé nem nyilvános dokumentumként az alagút megépítésének terve. A titkos előterjesztés Stummer János tájékoztatása szerint a Nemzetbiztonsági Kabinettől érkezett. Ennek a testületnek tagja Gulyás is, ezért megkerestük kérdéseinkkel a Miniszterelnökséget. A többi közt arról érdeklődtünk, hogy ha nincs titkolni való az alagút építése kapcsán, akkor a Nemzetbiztonsági Kabinet miért minősített adatokat tartalmazó nem nyilvános előterjesztésben kezdeményezte a beruházást. Erre azonban nem adott választ a miniszter. Azt viszont közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egyeztetett a bizottság jobbikos elnökével, és megállapodtak egy szakmai egyeztetés összehívásában. A beruházással kapcsolatos további részletek ezért csak az egyeztetést követően lesznek ismertek.

Stummer János megkeresésünkre elmondta, bár találkozott a belügyminiszterrel, egyelőre nincs kitűzött dátuma az alagút építéséről szóló szakmai egyeztetésnek. A Jobbik politikusa világossá tette, meg kívánja akadályozni, hogy az alagút megépüljön a válság idején. Bár elismeri annak létjogosultságát, álláspontja szerint nem most, és nem ennyiért kellene azt megépíteni. Mint mondta, ha mégis megépülne, akkor szerinte a beruházásnak semmi keresnivalója a nemzetbiztonsági bizottság előtt, nyílt eljárást kell lefolytatni.

Az ellenzéki politikus ügye némileg hasonló Demeter Márta esetéhez, aki ellen vádat is emeltek, miután tévesen állította, hogy az új katonai Airbuson szállították haza Orbán Viktor lányát Ciprusról. Ám Stummer úgy látja, hogy amit ő hozott nyilvánosságra, az annyira kínos a Fidesznek, hogy úgy vannak vele, „inkább lepje be a hó”. Szerinte a választások előtti évben, a járvány és az azzal járó válság közepén mérlegelték a kormánypártban, hogy mekkora botrány lehet az ügyből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik