Belföld

Vádat emeltek Demeter Márta ellen

Ha a képviselő beismerő vallomást tenne, kétmilliós bírságot kapna.

Hivatali bűncselekmény miatt vádat emeltek az ellenzéki képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádirat szerint Demeter Márta tavaly szeptemberben parlamenti képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértően szállította.

Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki.

Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát Polt Péter a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként kihallgatta, de nem tett vallomást, panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben Demeter Márta az előkészítő ülésen a bűncselekményt beismeri, a bíróság ítélje 2.000.000 forint összegű pénzbüntetésre. Mint írták, az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A politikus tavaly a Facebook-oldalán valóban tévesen azt írta, hogy az új katonai Airbuson szállították haza Orbán Viktor egyik lányát Ciprusról, de Magyar György ügyvéd a 24.hu-nak teljesen abszurdnak nevezte, hogy az ügyben büntetőeljárás indult. Szerinte csak polgárjogi sérelem érhette az érintetteket, hivatali visszaélés csakis úgy követhető el, ha valaki jogtalan hátrányt okoz, vagy jogtalan előnyt szerez. Az ügyvéd akkor úgy vélte, az ügy nem juthat el vádemelésig, ha mégis, legfeljebb bírói megrovást tud elképzelni lehetséges büntetésként.

Ennek az ügynek a célja a megfélemlítés, tehát, hogy az ellenzék tudja, hol a helye.

Magyar György megjegyezte, nehezebb úgy dolgozniuk a képviselőknek, ha folyamatos félelemben próbálják őket tartani. Ez az eljárás is ezt szolgálja.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik