Belföld

Minden hetedik ellenzéki képviselő kapott eddig védőoltást, a fideszesek hallgatnak

Minden hetedik ellenzéki képviselő kapott eddig védőoltást, a fideszesek hallgatnak

Körbekérdeztünk a parlamenti frakcióknál, illetve a nemzetiségi és független képviselőknél, hogy kiderüljön, hányan kapták már meg a koronavírus elleni védőoltást.

Az MSZP a legoltottabb frakció

A Jobbik-frakció válaszában azt írta, még a márciusban 73. életévét betöltő Balczó Zoltán sem kapott védőoltást annak ellenére, hogy regisztrált. Képviselőik közül egyedül Rig Lajos kapta meg a Pfizer-vakcinát – ő, mint az Országos Mentőszolgálat önkéntese, illetve jelenleg is állományban lévő mentődolgozó jutott hozzá.

Rig Lajos nem vacillált, hiszen a mentőzés során látta a fertőzés veszélyeit, illetve a szövődmények komolyságát. Mellékhatás nem, csak oltási reakció jelentkezett nála, amely izomlázszerű karfájdalomban, illetve enyhe fáradtságban, bágyadtságban merült ki

– írták a 24.hu-nak küldött válaszlevelükben, majd hozzátették: amikor az oltással kapcsolatos véleménye miatt keresték a képviselőt, azt válaszolta, nem a politikusoknak kell meggyőzniük az embereket az oltásokról, hanem a háziorvosnak, gyógyszerészeknek és más egészségügyi szakembereknek. Rig szerint mindenkinek a saját felelőssége, hogy él-e az oltás lehetőségével vagy sem – akik a személyes véleményét kikérték, és már a veszélyeztetett korcsoportba tartoztak, azoknak jellemzően ajánlotta.

Az LMP hatfős frakciójából levelünk kiküldéséig (március 18.) egyetlen képviselő kapta meg az oltást: Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettest oltották be a Sinopharm vakcina első adagjával.

Mindannyian elkötelezettek vagyunk az oltás mellett és oltatni is fogunk, amikor az életkorunk alapján sorra kerülünk, hiszen minden vakcina jobb, mint a betegség. Egyúttal mindenkit arra biztatunk, hogy oltassa be magát

– írta Keresztes László Lóránt frakcióvezető.

Az MSZP-től megtudtuk, hogy a 15 tagú országgyűlési frakciónak már az egyharmada megkapta a koronavírus elleni oltást – oltópontokon és háziorvosnál egyaránt. Az öt szocialista frakciótag a Magyarországon engedélyezett öt oltóanyagból néggyel találkozott, a Modernával nem. A második dózisnál válaszuk megírásának pillanatában egyikük sem tartott még.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról tájékoztatott, hogy közülük egyelőre senki nem kapta meg a védőoltást.

Türelmesen várunk, bár különösen aggódunk a 67 éves Mellár Tamás biztonsága miatt, hiszen a Fidesz úgy hívja össze az Országgyűlés plenáris üléseit, hogy 199 ember összezárva tartózkodik az ülésteremben

– tette hozzá Szabó.

A Demokratikus Koalíció levelében annyit közölt, a kilencfős frakcióból ketten kapták meg eddig az oltást.

A Fidesz-, illetve a KDNP-frakció többszöri megkeresésünkre sem válaszolt.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenésének másnapján válaszolt megkeresésünkre a Fidesz-frakció. „A frakció nem kezel ilyen jellegű statisztikát és egészségügyi adatokat, néhány képviselőről tudunk, akik a koruk miatt már sorra kerültek a hivatalos oltási rendben” – írták.

Ábránkon szürkével jelöltük azokat, akiktől nem érkezett reakció: a 133 kormánypárti képviselőn kívül két független képviselőtől nem jött válasz levelünkre. Bézzsel jelöltük azokat, akiktől érkezett válasz, de nem oltották be őket, színessel pedig a frakciók beoltott tagjait.

Made with Flourish

Függetlenek: csak egy képviselő kapott oltást

A nemzetiségi, illetve független képviselőket egy csoportként kezeljük, hogy beazonosíthatatlanak legyenek – igaz, volt, aki hosszabb válaszban közölte az álláspontját. Az összesen 14 képviselőből egy kapott eddig oltást március közepén, ő onnan számítva egy hónapon belül kapja annak második dózisát. A válaszokból kiderül, hogy a csoport nagy része már regisztrált az oltásra, de tisztában van azzal, hogy ha nincs krónikus betegsége és a fiatalabb korosztályhoz tartozik, akkor nagy valószínűséggel még hónapok kérdése, mire oltáshoz jut.

A bő egy tucat képviselőből egyikük nemrég átesett a koronavírus-fertőzésen, így ő védettséget igazoló kártyát kapott. Mint írta, „természetesen, amikor eljön az ideje, jelentkezni fog az oltásra és be is oltatja magát”.

Hadházy Ákos azt nehezményezte, hogy „rendőrök, focisták, ügyészek már kaptak védőoltást, ráadásul Pfizert”, illetve „kormányhivatali irodai dolgozók, plasztikai sebész magánrendelőjébe egészségügyi személyzetként bejelentett pereputty”.

Sneider Tamás válaszlevelében azt írta, nála fiatalabb felesége, illetve sógornője már rajta vannak a körzeti orvosuk listáján, ő hiába krónikus beteg (magasvérnyomás-problémái vannak), nem. Hozzátette:

köztudott a rendszer pontatlansága, ezért várok.

Bencsik János arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy hetekkel ezelőtt kapott postai értesítést arról, hogy abba a társadalmi csoportba tartozik, ami miatt „különösen kitett” a vírus kockázatának meglévő betegsége miatt, ezért hamarosan élhet az oltás lehetőségével. Háziorvosa azóta sem kereste, a képviselőnek telefonos érdeklődésére azt válaszolta 2-3 héttel ezelőtt budapesti háziorvosa, hogy az AstraZeneca vakcinával oltják majd, de jelenleg nincs elegendő mennyiségű vakcinájuk, ezért várnia kell.

Bencsik egyúttal felhívta a figyelmet a Polgári Válasz oltáspárti kampányára: a képviselő már januárban írásbeli kérdést nyújtott be Kásler Miklósnak, amiben többi között arról kérdezte a minisztert, hogy egyetért-e a kormány azzal, hogy a politikusoknak példát kell mutatniuk az oltás kapcsán, illetve tervezik-e soron kívül beoltatni a képviselőket. A választ Kásler megbízásából Rétvári Bence adta meg, aki azt írta:

Senki nem teheti meg, hogy soron kívül megelőzi az oltásra jelentkezett időseket és betegeket. Az oltás sorrendjét nem a pozíció, hanem a védekezésben résztvevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza meg.

Rétvári ezután Hiesz György példáját hozta fel (a gyöngyösi polgármester soron kívül kapta meg az oltást), megjegyzésként pedig azt fűzte hozzá, hogy „a baloldal nem példát, hanem ellenpéldát képes csak mutatni”.

Arról, hogy országos szinten hogyan állunk most a vakcinákkal, itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Heteket kell várnunk a 2,5 millió beoltottra, pedig a vakcinánk megvan hozzá
Bő másfél millió embert már beoltottak, félmillióan a második oltásukon is túl vannak. Megnéztük az elmúlt hónapok oltási statisztikáit, és azt is, hogy mi következik belőlük.
Olvasói sztorik