Belföld

Letöltendőt kapott tizennyolc lébényi rendőr korrupció miatt

Letöltendő börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék a korrupt lébényi autópálya-rendőröket- közölte közleményében a  Központi Nyomozó Főügyészség.  A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a 18 rendőr

A vádirat szerint 2018 szeptembere előtt a lébényi autópálya rendőrök abban állapodtak meg, hogy az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán ellátott járőrszolgálatuk alatt, további intézkedések mellőzéséért, szabálytalanságok elnézéséért rendszeresen jogtalan jövedelemre tesznek szert.

Külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőit ellenőrizték. Tovább haladásukért, vagy szabálytalanságok esetén pénzt kértek azért, hogy mellőzzék a felelősségre vonást. A járőrök főként ukrán, bolgár, román, láthatóan túlsúlyos járműszerelvényeket állítottak meg, és – a szabálysértés mértékétől függően – 20 és 50 euró közötti összegért a szükséges intézkedések megtétele nélkül tovább engedték őket.

Kapcsolódó

A tényállás bizonyításához szükséges bizonyítási eszközöket az ügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat közreműködésével szerezte be. Az ügyészség két-három év letöltendő börtönt, és pénz­bün­te­tés­t, valamint vagyon­el­kob­zást kért a 18 rendőrre arra az esetre, ha már az előkészületi ülésen beismerik a bűnösségüket.

A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folyt büntetőügyben március elején tartott előkészítő ülést, amelyen az összes vádlott a vádirati tényállással egyezően elismerte felelősségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Az előkészítő ülés eredményeként a bíróság március 5-én meghozott végzésével a korábban megkötött egyezségeket jóváhagyta és meghozta ítéletét, amely valamennyi vádlottnál megegyezett a vádiratban tett büntetési indítványokkal. Az ítéletet az elkövetők és védőik, továbbá az ügyészség is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik