Belföld

Az igénylők 0,1 százaléka kapta a 300 milliárdos turisztikai támogatás felét

Farkas Norbert/24.hu
Farkas Norbert/24.hu

Az elmúlt három évben az igénylők fél százalékának adták oda a rendelkezésre álló 300 milliárd állami támogatás kétharmadát a Magyar Turisztikai Ügynökség – derült ki a Válasz online gyűjtéséből. A portál azt írja, hogy legnagyobb pénzosztás épp a 2020-as Covid-évben volt, „miközben a jórészt NER-bizalmasoknak kiszórt pénzből többé-kevésbé meg lehetett volna menteni a magyar vendéglátást”.

A Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda alá besorolt MTÜ Kisfaludy-programjáról a 24.hu is rendszeresen beszámol, legyen szó nyilvános, vagy éppen fű alatti pénzosztásról.

A Válasz egy táblázatba gyúrta a Kisfaludy-program beruházásra adott támogatásait, és azt találta, hogy ugyan 16 ezer helyre került a mindösszesen 300 milliárdnyi támogatás, de „összességében olyan intézmény képe rajzolódik ki, amelynek egyetlen célja a NER-bizalmasok, bennfentes tanácsadók sokmilliárdos dotálása.”.

A pénzosztás első 26 helyezettje, azaz a jelentkezők 0,16 százaléka vitte el a 2018–2020-ban lekötött szállás-, élménypark- és strandfejlesztési források felét, azaz 150 milliárd forintot. Az első nyolcvan támogatotthoz, vagyis az igénylők fél százalékához pedig 205 milliárd forint, a teljes támogatási összeg bő kétharmada jutott.

A legnagyobb nyertes Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt., amelynek vezérigazgatója, Détári-Szabó Ádám Mészáros egyik veje. 23 jogcímen 18 milliárd forintnak örülhettek.

Érdemes megnézni a teljes listát a Válaszon, mert mint megjegyzik, az MTÜ tanácsadói karától kezdve, Tiborcz István bizalmasáig rengeteg érdekes dologra bukkantak a bőkezűen támogatottak között. Mészáros Lőrinc neve természetesen nem csak egyszer bukkan fel, de a NER felívelő pályájú ingatlanosa, Jellinek Dániel is szép ütemben gyarapodhat állami pénzből is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik