Belföld

Tényleges életfogytiglant kértek az ISIS-es kivégzések irányítójára

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Tényleges életfogytiglani büntetést indítványoz az elsőfokú ítélet elleni fellebbezésében az ügyészség Hassan F. szír férfi, az Iszlám Állam egykori katonájával szemben. A fellebbviteli főügyészség közleménye szerint a 28 éves férfi 2015 előtt csatlakozott a Szíria területi szuverenitását felszámolni kívánó, és önálló állam létrehozására törekvő fegyveres terrorszervezethez, ahol egy fegyveres csoport vezetője lett. 2015 májusában egy szíriai városban a békés polgári lakosság megfélemlítéséért a helyi törzsi vezetőt a piactéren, az erőszakkal összeterelt tömeg előtt bűntársával lefejezte, az eseményről videófelvétel is készült.

A férfi emellett a környező területek megszállásakor legalább öt, fegyvertelen civil kivégzésében is közreműködött, és megpróbált fegyveres csoportjába fiatalokat toborozni. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2019 őszén emelt vádat Hassan F. ellen társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett és társtettesként, emberölés bűntettével megvalósított terrorcselekmény miatt, amelyeket bűnszervezetben követett el.

Kapcsolódó
Életfogytiglant kapott az ISIS-es kivégzések irányításával vádolt Hasszán F.
Legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadon feltételesen, az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A Fővárosi Törvényszék tavaly decemberben életfogytig tartó fegyházra ítélte a 28 éves férfit bűnszervezetben, társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntette miatt azzal, hogy feltételes szabadságra legkorábban 30 év elteltével bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész az elkövető terhére, további bűnösségének, a vád tárgyává tett terrorcselekményben történő megállapításáért és a feltételes szabadságra bocsátás törvénysértő alkalmazása miatt tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést, míg a terhelt és védője felmentés céljából éltek fellebbezési jogukkal.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartva kezdeményezte, hogy a másodfokú eljárásban, tárgyalás keretében eddig számba nem vett, de feltárt bizonyítékok értékelésével a fellebbviteli bíróság a történeti tényállást pontosítsa – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik