Belföld

Életfogytiglant kapott az ISIS-es kivégzések irányításával vádolt Hasszán F.

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszék az emberiesség elleni bűncselekményekkel és terrorcselekménnyel vádolt Hasszán F.-et. A 28 éves szír férfi harminc év múlva bocsátható leghamarabb szabadon feltételesen, és örökre kiutasították az országból is.

A vádirat Hasszán F. csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, majd öt évvel ezelőtt a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának a parancsnoka lett. A férfi a terrorszervezet céljaival azonosult, melynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, és az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása.

Ennek a törekvésnek része volt az is, hogy az Iszlám Állam az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti, vagy megsemmisíti.

A szír férfi 2015. május elején a terrorszervezet által a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében, a hadászatilag fontos szíriai Homs tartomány egyik városának al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, róluk egy „halállistát” készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán F.-nek és fegyveres osztagának a feladata volt.

Koszticsák Szilárd / MTI Haszan F.  az ellene tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűncselekmények miatt indított büntetőper tárgyalásának kezdetén a Fővárosi Törvényszéken 2020. december 3-án. 

A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a férfi 2015. május 13. és május 15. között al Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, melyről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített.

A nagyobb elrettentés érdekében a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – személyi szabadságuktól megfosztva arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében.

Ezen túl a vádlott és fegyveres társai 2015. május 13. napját követő napokban a várost végig járva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyermeket öltek meg.

A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül Hasszán F. legalább két személy kivégzésében személyesen is részt vett egy személy lefejezésében és egy polgári személyt személyesen, pisztolylövéssel ölt meg..

Az ítélet ellen az ügyészség a terrorcselekményben való bűnösnek kimondásért és súlyosításért, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélés érdekében jelentett be fellebbezést. A letartóztatásban lévő szír férfi és védője felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik