Belföld europoli

Aggódik a magyar önkormányzatiságért az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Magyarországon zajló „újraközpontosítás” miatt fejezte ki aggodalmát az Európa Tanács Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszussának pénteken publikált jelentése, amelynek tartalmáról a 444.hu írt.

Az Európa Tanács két jelentéstevője által összeállított elemzés szerint Magyarországon hiányzik a hatékony konzultáció a központi hatalom és az önkormányzatok között, és az önkormányzati funkciókba történő jelentős kormányzati beavatkozásokat látni. Az önkormányzatok számára nem áll rendelkezésre elegendő anyagi erőforrás, és ez hatással van arra is, hogy nem tudnak megfelelően képzett alkalmazottakat toborozni.

A  belga Marc Cools szerint aggodalomra ad okot, hogy nincs tényleges regionális szintű önkormányzatiság Magyarországon, mivel a megyék szinte semmiféle jelentős kompetenciával nem rendelkeznek, és nincs gazdasági autonómiájuk sem. A jelentés pozitív példaként említi Budapest különleges státuszát, illetve azt, hogy a nemzeti kisebbségek önkormányzatokat hozhatnak létre, melyek alkalmasak a kulturális identitásuk védelmére és helyi, illetve országos bemutatására.

A jelentés mellé kiadott közleményben arra szólította vissza a magyar kormányt, hogy fordítsa visszájára ezt a központosítási trendet, és biztosítson igazságos és hatékony konzultációs lehetőségeket az önkormányzatok felé, valamint mérsékelje a kormányzati befolyást az önkormányzatok működésébe.

Kapcsolódó
Segélykiáltással fordultak Gulyás Gergelyhez a megyei jogú városok
A 23 város közül 12 élén fideszes politikus áll.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik