Belföld

Segélykiáltással fordultak Gulyás Gergelyhez a megyei jogú városok

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Segélykiáltással felérő levelet küldött Gulyás Gergelynek a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) – írta meg a Népszava. A lap birtokába jutott január 29-i keltezésű, a problémákat hosszan soroló dokumentum arról szól, hogy az önkormányzatok mekkora veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány, valamint a kormány döntései miatt és ez „problémákat okozott és okoz a folyamatos működésben”. Az MJVSZ nemcsak a helyi iparűzési adókiesés – ami esetükben 30 milliárd forint – teljes kompenzációját kéri, hanem szinte minden területre plusz forrásokat igényelne a kormánytól.

A szövetség azt javasolja, hogy az átmeneti likviditási problémák kezelésére, illetve a beruházások megvalósítására hitelt vehessenek fel a települések. Ugyanis 2012-től az önkormányzati hitelfelvétel kormányzati engedélyhez kötött, s bár tavaly felmerült, hogy ezen a járvány miatt lazítana a kabinet, végül visszavonta erre vonatkozó javaslatát.

A levelet a kaposvári fideszes polgármester, a szövetség elnöke, Szita Károly és pécsi ellenzéki kollégája, Péterffy Attila, az MJVSZ társelnöke írta alá. Az utóbbi megerősítette a Népszavának, hogy a levelet teljes konszenzus övezte a szövetségben. Ez arra utal, hogy nemcsak az ellenzéki vezetésű, hanem a kormánypárti települések is úgy látják, hogy az önkormányzatok problémái súlyosak:

a 23 város közül 12 élén fideszes politikus áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik