Belföld

A tervekhez képest tízszeresére drágult a kézilabda-Eb

MTI / MTVA / Bizományosi: Balaton József
MTI / MTVA / Bizományosi: Balaton József

Eddig nettó 131 milliárd forintba került a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság az adófizetőknek az Átlátszó számításai szerint. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke 2018-ban még arról beszélt, hogy a kontinenstorna összesen 10-15 milliárd forintos beruházást igényelhet Magyarországon. Az eseményhez kapcsoló beruházásokból pedig eddig főként kormányközeli vállalkozások profitáltak.

Az Európa-bajnokság 2022. január 13-án kezdődik, a magyarországi meccseknek több város ad otthont, a döntőt pedig a 20 ezer fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban rendezik meg január 30-án. A gigantikus létesítmény ára nettó 78,7 milliárd forint, ez azonban csak a kivitelezés díja. A létesítményt a Középülettervező Zrt. nettó 995 millió forintért tervezte meg, a mérnöki előkészítési munkálatokat pedig nettó 1,6 milliárd forintért az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt. végezte. A sportcsarnokhoz a telket 13,6 milliárd forintért vette meg az állam külföldi tulajdonban lévő gazdasági társaságoktól, de még így is sikerült 1,7 milliárd forintot megspórolniuk, mert a telket övező önkormányzati területeket ingyen adta át Ferencváros akkori fideszes vezetése. És ez csak a fővárosi helyszín, Tatabányán, Szegeden, Debrecenben és Veszprémben is folynak munkálatok.

A lap emlékeztet: a legnagyobbat a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. kaszálta, amely elnyerte a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok kivitelezését. A Market nettó 78,7 milliárd forintért vállalta a kivitelezést, bár először nettó 153,9 milliárdra lőtte be az árat. Az új tatabányai csarnokot Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. építheti meg konzorciumban az Építő-és épületkarbantartó Zrt.vel nettó 18,5 milliárdért, a földmunkákat pedig önállóan végezheti nettó 2,7 milliárdért. A West Hungária Bau pedig a Szegedi Kézilabda Csarnok tervezéséért és kivitelezéséért felel nettó 27,4 milliárdért. A cég többségi tulajdonosa Paár Attila, aki korábban az Eliosban megvásárolta Tiborcz István miniszterelnöki vő tulajdonrészét.

Kapcsolódó
Kézilabda Eb: Mészárosék és Garancsiék építhetnek, a számla 150 milliárd fölött lesz
A vizes vb olcsó kaland volt a kézilabdatornához képest, brutális lesz a rendezés ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik