Belföld

Stumpf István nem szeretne háborút az egyetemi modellváltásban

Egyfajta háborús helyzet van minden téren: vakcinaháború zajlik, küzdelem folyik az Európai Unión belül, idehaza pedig egy évvel a választások előtt fontos kérdés, hogy mi lesz az egyetemekkel

Stumpf István szerint ezt akarta érzékeltetni Orbán Viktor miniszterelnök, amikor egy, a klasszikus Terminátor filmből vett képpel jelentette be az egykori kancelláriaminiszter visszatérését.

A felsőoktatás modellváltásának koordinációjáért felelős Stumpf a Telex.hu-nak adott interjújában azt mondta, ő azt szeretné, ha az egyetemek átalakítása, a felsőoktatás nem lenne háborús terület.

A korábbi alkotmánybíró elmondása szerint most kockára teszi az egész életpályáját azért, hogy a modellváltásból siker legyen.

Talán ez hitelesíti azt, hogy ebben van olyan elem, amit érdemes másoknak is végiggondolni; nem csak elzárkózó politikai magatartással viszonyulni hozzá, minden mögött a politikai ármányt és az összeesküvést vizionálni.

Stumpf elmesélte, hogy Palkovics László miniszter vitte neki miniszterelnök felkérését. Majd egy rövid felkészülés után Orbánnal is átbeszélte, „mik a kormányzati célok, mit akarnak elérni”.

Stumpf állítása szerint az elmúlt kilenc évben Orbánnal nem tartottak szoros kapcsolatot, alkotmánybíróként ezt nem is tartotta volna „ildomosnak”. Kivétel egyszer volt, amikor egy amerikai út után elmondta neki a trumpi fordulat és az orbáni közötti párhuzamokat és különbségeket.

Hogy a gondolkodásmódját mennyire ismerem, a más kérdés. Azért próbáltam nyomon követni, mi történik a kormányzásban, vagy hogy hogyan viszonyul ez a rendszer a polgári kormányzás első időszakához. Vannak jelentős mértékű eltérések. De ez a mostani beszélgetés inkább arról szólt, hogy nagyjából milyen folyamatok zajlanak jelenleg Magyarországon, Európában és a világban, és ebben egy ilyen egyetemi struktúra- és modellváltás hogyan helyezkedik el

– magyarázta Stumpf.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz és Orbán Viktor mai politikájával tud-e azonosulni, azt mondta:

Van számos pont esetemben, ahogy minden konzervatív eszmetársam esetében is, amihez kritikával viszonyulunk. De a kormányzás fő irányával és itt konkrétan az egyetemek átalakításának a szükségességével egyértelműen tudok azonosulni, másként bele sem vágtam volna.

Arra, hogy többek szerint a kormány kihasználja a hatalmi helyzetet, és villámtempóban kiszervezi az egyetemeket, Stumpf István úgy reagált: ez az ellenzék logikája, a kormány ugyanis elhatározta, hogy belevág az átalakításba, és aki partner ebben, az jöjjön. Az átalakítás második fázisát szerinte a kormány semmilyen szinten nem akarta kikényszeríteni.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) szintén modellváltás zajlott, de Stumpf szerint ott nagyon összecsaptak a politikai indulatok, “nem is lehet racionálisan értékelni a történteket”. “(…) Kétségkívül rányomja a bélyegét az egész átalakulás megítélésére az a szerencsétlen konfliktus, ami – kölcsönösen gerjesztett félelmek okán is – kialakult az SZFE körül” – mondta a lapnak, azt kérve: adják meg neki azt az esélyt, hogy tájékozódni tudjon, mi történt valójában.

A kormánybiztos egyelőre nem tudja, hogy együtt kell-e dolgoznia Rogán Antallal, de “bizonyára van valamilyen kormányzati kommunikációs protokoll, de ez érthető is, mert hamarosan választások jönnek, és már az első Orbán kormányban is törekedtünk az összehangolt kormányzati kommunikációra”. Azt is mondta, hogy bízik benne, hogy ki tudja majd alakítani a maga autonómiáját, “mert a terület szükségessé teszi a szélesebb kommunikációt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik