Belföld

Az első éjszaka jogáról is kérdezték Rogán Antalt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Jobbik attól tart, hogy „Fideszisztán Döbrögijei” előbb-utóbb ingyen munkaerőt követelnek majd az orbáni államtól.

Fideszisztán Döbrögijei, avagy hol a pofátlanság határa?

Ander Balázs (Jobbik) ezzel a címmel – történelmi kitekintést is  adó – írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Rogán Antalnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének.

Az ellenzéki képviselő utalva felesége, Rogán Barbara családjának földszerzésére is, ami miatt a DK eljárást kezdeményezett, úgy vélte, a törvényi tiltás dacára kijár a „nagyméltóságú” titulus immár a miniszternek is. Olyan szépen

gyarapodik a NER uborkafájára felkapaszkodott egykori » parasztgyerekek» milliárdossá váló pereputtyának kastély- és földbirtokállománya. Élőerő nélkül azonban vajmi keveset ér az a roppant ingatlanvagyon, melynek láttán még a középkor tartományurai is elégedetten csettintenének.

Kapcsolódó
Rogán Antal, aki parasztgyerekként helikopterezett a Fidesz első sorába
A kívülről jött, aki gyorsan az élre tört és mindig tudta, hova kell állni. Egyszer már visszavonult, dolgozott Kövér mellett, most Habonnyal karöltve Orbán hű kiszolgálója, de egyre több van a rovásán. Portré.

Az ellenzéki politikus attól tart, hogy a valamiért a feudalizmus iránt olthatatlan vonzalmat érző modern hűbéruraknak nem lesz
elég bérrabszolgaság, elvárják majd, hogy a munkaerőt az állam akár kényszerintézkedésekkel biztosítsa, előbb-utóbb még ingyen munkaerőt is követelnek majd.

Ander Balázs félve kérdezte a „Nagyméltóságú Miniszter Urat ”:

  • Tervezik-e az 1848. évi IX. törvénycikk visszavonását annak érdekében, hogy a jobbágyság és a robot, azaz a földesurak földjén végzett ingyenmunka visszaállíttassék?
  • Szándékoznak-e a jobbágyokat ismét röghöz kötni? II. József botor módon nem gondolt ugyanis a „nersevik nobilitásokra”, akik a 21. század elején szembesülhetnek a „jobbágyaik szabad költözködési jogából fakadó munkaerőhiánnyal…”
  • Fontolgatják-e „a berzenkedő jobbágyok” megfékezéséhez az  1848. évi XI. törvénycikk 4. §-át eltörölni, „a földesúri törvényhatóságot” polgári és büntetőügyekben visszahozni?
  • „Elképzelhető-e, hogy a pajzánabb s vigorózusabb nersevik potentátok kedvéért végül a ius primae noctis is bevezetésre kerül?”

A Jobbik politikusának utolsó kérdése arra utal, hogy a történelemkönyvekben rendszeresen szerepel a középkori nemesi kiváltságok között az első éjszaka joga, amely több történész szerint azonban csak legenda, valójában egy szűznek férje helyett nem vehette el az ártatlanságát földesura.

Rogán Antal egyébként néhány napja ünnepelte születésnapját, illetve azt, hogy az elmúlt években már csaknem 423 millió forintot keresett informatikai találmányával. Éppen tíz éve a Mozgó Világnak arról mesélt, hogy gyerekként volt disznópásztor, lovat, marhát őrzött, igazából vidéki srác is maradt.

Rogán Barbara családja megszerette a földet

A Népszava riportja szerint Dédestapolcsányon nem értik, hogyan lett Rogán Antal új feleségének családja nagybirtokos. A helyiek azt mondták, soha nem műveltek földet és nem voltak túl sikeresek különböző vállalkozásaik sem. A család élete az eljegyzés után változott meg. Az após autót cserélt, házát felújították, a medencés, jacuzzis portát kamerákkal, elektromos kapuval védik.

A lapnak egy közeli ismerős azt mondta, a családfő eddig a földeket csak közvetítette eladók és vevők között a környéken. A helyiek azt remélik, Rogán Barbara édesapja életet lehel majd a lénárddaróci tehenészetbe is.

Ha az itt élőknek adnának munkát, senki nem bánná, hogy Rogán apósa a munkáltató!

– mondta egy helybeli. Más attól tartott: csak a területalapú támogatás megszerzése a cél, és a helyiek örülhetnek, ha az új tulajdonosok nem teszik rá kezüket közeli, még állami kezelésben lévő lázbérci víztározóra is. A Népszava szakértői szerint alig 500 hasonló vagy nagyobb birtok van Magyarországon, mint amilyet Rogán Barbara, szülei és a két magánszemély megszerzett.

Egyikük szerint a föld a vevőnek és a banknak is bombaüzlet,  „senki nem tud olyan hülye lenni, hogy ne keressen rajta sok pénzt” – fogalmazott a lap egyik forrása.

Helyesbítés: nem lett földtulajdonos Rogán új rokonsága

2021. február 2-án elsőként a 444.hu tett közzé cikket a földvásárlásról. A Tardona önkormányzatának honlapján is elérhető, minden fél által aláírt szerződés szerint Rogán Antal új felesége, Barbara, valamint a nő szülei (más vevők mellett) földet szándékoztak vásárolni. A megállapodásban foglaltak szerint a terület nagysága meghaladja az 1000 hektárt, a vételár pedig az 1,6 milliárd forintot, melynek meghatározó részét – a dokumentum szerint – a Budapest Bank hiteléből fizették volna a vevők. A cikk megjelenése után tíz nappal a Magyar Nemzetben megjelent egy nyilatkozat Rogán Antaltól. A miniszter tudatta, felesége tulajdonába nem került föld, s nem kapott állami hitelt sem. (Erről természetesen külön cikkben is beszámoltunk.) Az írásban szerepelt az is, hogy a Budapest Bank korábban a banktitok miatt nem szólalt meg, ez alól azonban az ügyfelei azonban felmentették, így tudathatta: nem adott hitelt Rogán családjának. (A bankot megkérdeztük arról, hogyan köthette banktitok, ha nincs ilyen ügye az érintettekkel, egyelőre nem kaptunk választ a felvetésünkre.) Ezután helyreigazítási kérelmet kaptunk Rogán Barbara – személyiségi jogaik miatt a kizárólag a földügyről szóló cikkeinkben meg sem nevezett – szüleitől. Eszerint az adásvételi szerződésben foglaltak nem realizálódtak, így a család nem lett földtulajdonos, nem vette fel az adásvételi szerződésben megjelölt hitelt a Budapest Banktól, azaz nem lettek nagybirtokosok sem, miként az állami pénzintézettől sem vették fel a kölcsönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik