Belföld

Rogán Antal már 422,8 millió forintot keresett találmányával

Kovács Tamás/MTI
Kovács Tamás/MTI

422,8 millió forintot keresett Rogán Antal három éve szabadalmi védettséget nyert informatikai találmányából – számolta ki a miniszterelnöki kabinetfőnök elmúlt négy év során leadott vagyonnyilatkozataiból a Népszava.

A lap emlékeztet: öt éve, röviddel bezárása előtt a Népszabadság derítette ki, hogy a fideszes politikus, valamint két, egy másik ügy miatt akkor már Fidesz-közeliség gyanújába keveredett vállalkozó, Csík Balázs és Lengyel Csaba röviddel azt megelőzően egy „elektronikus állomány digitális aláírására”, illetve „autentikálásra” vonatkozó eljárás oltalmát kérte a hatóságoktól. Rogán Antal elismerte érintettségét, majd a három feltaláló kérelmük beadása után néhány hónappal eladta fejlesztését a Mobilsign Kft.-nek. E titkos szerződésben köthették ki, hogy a cég az ötlet hasznosításából származó jövedelmet milyen arányban osztja fel a három feltaláló között. De a Mobilsign sem állt túl távol tőlük. A céget azt megelőzően és azután egyaránt az ügyvezetői posztot betöltő Csík Balázs jegyezte tulajdonosként, sokáig Lengyel Csabával együtt. Igaz, az ügylet időszakában a kft.-t éppenséggel Pozsgai Petra, a Rogán Antal szoros ügyvédismerőseként elhíresült Kertész Balázs exfelesége jegyezte és vezette. A szabadalom némi jogászkodás után végül 2018-ban az európai hatóságoktól nemzetközi védettséget kapott.

Mint kiderült, a Magyar Telekom már az ügy napvilágra kerültekor alkalmazta az akkor még le sem védett, elektronikus dokumentumok ellenjegyzésére, illetve az aláíró személyazonosságának ellenőrzésére szolgáló rendszert. Cégbírósági adatok szerint Rogán Antal találmányból származó bevétele tavaly és tavalyelőtt is meghaladta a pénzt utaló Mobilsign összes forgalmának harmadát.

Kapcsolódó
Havi 16,2 millió forintot keresett a parlament jövedelmi listavezetője
A második helyen álló politikus is a havi átlagkereset huszonnégyszeresének örülhetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik