Belföld

Vádat emeltek a 17 milliárd forintnyi heroinnal lebukó férfiak ellen – videók

police.hu
police.hu

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség azzal a két férfival szemben, akik közel hétszáz kiló heroint akartak Magyarországra csempészni 2019 őszén. Az ügyészség életfogytiglant kért a több mint 17 milliárd forintnyi droggal lebukó két férfira.

A magyar kriminalisztika történetének eddigi legnagyobb kábítószer fogását nemzetközi együttműködés keretében, a Terrorelhárítási Központ szakszerű segítségével hajtották végre a készenléti rendőrök.

A magyar és török állampolgársággal is rendelkező Y Mustafa már többször is volt büntetve kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Az 57 éves férfi azonnal újabb kábítószer-szállítmányok Magyarországra hozatalát kezdte szervezni a 2019 áprilisi szabadulása után. Megismerkedett a drogkereskedelemmel foglalkozó 49 éves K. Richárddal, aki vállalta, hogy a cége nevében Törökországból, Szlovénián keresztül Magyarországra fog heroint csempészni.

A leplezés érdekében a bűntársak beszereztek egy fóliatekercselő gépet és béreltek egy raktárat. A kábítószert külföldön fóliatekercsekben kialakított rejtekhelyekbe rejtették el. K. Richárd 730 kilogramm heroint tartalmazó fóliatekercs szállítmányt rendelt meg, a kábítószert azonban a szlovén hatóságok felfedezték. A külföldi hatóság az információt az Europolon keresztül átadta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának, amely példa értékűen részt vett a nemzetközi akcióban.

A szlovén társszerv a konténerből 661 kilogramm kábítószert lefoglalt, majd a szállítmányt tovább engedte. A művelet a Fővárosi Főügyészség és a szlovén Koperi Ügyészség együttműködése mellett zajlott, amely az Eurojust nemzeti szekcióinak gyors és hatékony segítségével valósult meg.

police.hu

A szállítmány – a hatóságok által leplezetten ellenőrzött szállítás mellett – november 5-én érkezett meg egy kőbányai raktárba, azonban már nem kerülhetett feketepiaci forgalomba, mert a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége és a Készenléti Rendőrség bevetési rendőrei rajtaütöttek a 49 éves férfin, és lefoglalták a drogot. A Nemzeti Nyomozó Iroda ezt követően lefolytatta a nyomozást.


A Fővárosi Főügyészség a két férfi ellen – a magyar-török állampolgárral szemben távollétében – jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kereskedelem miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. Y. Mustafa ellen továbbra is elfogatóparancs van érvényben, rá életfogytiglant kért a főügyészség. A letartóztatásban lévő K. Richárdra határozott ideig tartó fegyházbüntetést kértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik