Belföld

Ha legjobb egyetemvárost kellene választanunk, ez lenne az

Szegedi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
Szeged már hosszú ideje úgy él a fejünkben, hogy nem csak itt süt a legtöbbet a nap az országban, hanem hogy ez a legjobb egyetemi város is. És ez még akkor is így van, ha az egyetemen felül sok más is meghatározza ezt, legyen az a SZIN, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Nemzeti Színház, a Városháza vagy a Dóm. Egyszerűen ott, ahol minden hatodik emberre jut egy egyetemista, nem lehet, hogy ne így legyen.

Ugyan minden évben ezrek költöznek Budapestre, hogy egyetemre járjanak, de a főváros ettől még nem lesz egyetemváros. Egy kisebb városban jobban feltűnik, ha jó egyetemnek ad otthont: egyszerű matematika, hogy arányaiban többen lesznek így a fiatalok. Szegeden is ez a helyzet, olyan érzésed van, mintha az átlag szegedi a húszas éveiben járó egyetemista lenne. És egyetemistaként ki ne akarna egy ilyen helyen tanulni? Főleg, ha Szeged előnyei nem merülnek ki ennyiben.

Nem megy rá a gatyád is az albérletre

Kezdjük rögtön azzal, ami a legjobban meg tudja keseríteni egy egyetemista (és a családja) életét: a lakhatási költségekkel. A kollégiumokkal sincs persze baj, már ha jut hely, de Budapesten már szinte megfizethetetlen egy diáknak az albérlet. A Szegedi Tudományegyetem körülbelül 4000 kollégiumi férőhelyet tud biztosítani, így koleszba is könnyebb bekerülni, mint Budapesten. És olcsóbb is.

Viszont ha inkább albérletbe költöznél, azt is a fővárosi ár feléért, vagy akár kevesebbért is megteheted. Ráadásul a kínálat is nagy, pont az egyetemisták miatt sokan foglalkoznak lakáskiadással, ráadásul nagyobb eséllyel költözöl össze egy másik hallgatóval, mint a fővárosban, ahol nem biztos, hogy a lakótársad szintén hallgató. Szegeden a szobák már 30-40 ezer forint + rezsiért vannak, másfél szobás albérletek pedig 60-80 ezer forint plusz rezsinél kezdődnek. Ehhez képest Budapesten 100-120 ezer forint között vannak az induló árak.

A szórakozás mellett közösségi és kulturális programoknak is helyet ad az idén 50 éves JATE Klub.

Kapcsolódó
Továbbtanulás továbbfejlesztve: hogyan válasszunk profin egyetemet?
Végigvesszük azokat a területeket, amelyekről nem érdemes elfeledkezni a döntéshozatal előtt.

Megfizethető és minőségi

Boltokban persze ugyanazokat az árakat találod, de ha bármi mást csinálsz, már érezni fogod a különbséget a pénztárcádon. Nem csak szórakozni, koncertre, színházba járni olcsóbb, de a mindennapi élet is kevesebbe kerül. Szórakozóhelyekben pedig nincs hiány: Számos egyetemi klub várja a szórakozni vágyó fiatalokat. Kevés olyan underground vagy épp mainstream előadó, zenekar van, aki ne lépett volna már fel valamely szegedi klubban.

Szegedi Tudományegyetem

Ha csak iszogatnál egyet a barátaiddal, a belvárosban számtalan kis klub és vendéglátóhely áll rendelkezésre a kis kocsmáktól egészen az exkluzív kézműves sörözőkig. Szegeden mindenki megtalálja a számítását zenei ízlés és szórakozási lehetőségek terán, akár ha régi slágerekre táncolnál, vagy ha akár a keményebb zenék kedvelője vagy.

Nyaranta kihagyhatatlan a Szegedi Ifjúsági Napok (a SZIN), ami szinte minden évben a nyár utolsó nagy fesztiválja. A Tisza-part bulijának a története 1967-ig nyúlik vissza, és néhány év szünet után 2003-ban indult újra.

A hallgatók azonban már jóval előbb, a tavaszi szemeszterben átélhetik a fesztivál hangulatot a Szegedi Egyetemi Napokon, azaz a SZEN-en, amely az EHÖK szervezésében zajlik, ahol a fesztiválozók 3 napon keresztül bulizhatnak, és különböző zenei stílusokat élvezhetnek.

Ha pedig klasszikusabb szórakozásra vágysz, akkor a Dóm téren megrendezett Szegedi Szabadtéri Játékok életre szóló élményt jelent. De jazzfesztiválja, könyvfesztiválja, és rengeteg más kulturális programja is van a városnak. Az SZTE nagyszabású rendezvényei közül kiemelkedő az Őszi Kulturális Fesztivál és az Egyetemi Tavasz programsorozat. Manapság már el sem tudjuk képzelni a Kárász utcát, a Dugonics teret, a kávézók teraszát és a kulturális programokat, fesztiválokat egyetemisták nélkül.

Az ínyenceknek kifejezetten kedvez Szeged, tízezreket vonzanak a város gasztronómiai rendezvényei. Tartanak itt Nemzetközi Halászlé Fesztivált, Borfesztivált, Hídi Vásárt, Toros és Pálinka Fesztivált, Szeged-napi Ünnepségeket és Karácsonyi Heteket is.

De vissza a mindennapi élethez: Kondibérlet? Könyvtárjegy? Egy menüzés a kantinban, vagy valamelyik étteremben? Mind-mind jóval olcsóbb Szegeden, mint Budapesten. És nehogy azt hidd, hogy a kínálat cserébe szűkös: ugyanúgy mindent megtalálsz Szegeden is a neked megfelelő színvonalon, mint Budapesten. A város étterem és bisztrókínálata pedig minden igényt lefed, az egyetemista barát olcsó menüebédet kínáló éttermektől, a salátázókon és a kézműves hamburgerezőkön át egészen az exkluzív vendéglátóhelyekig.

Ha pedig nagyon hiányozna valami a fővárosból, vagy éppen ott lép fel a kedvenc bandád, vagy ott van az a buli, ahol találkozni akarsz a barátaiddal, akkor cirka két óra alatt már ott is lehetsz vonattal.)

Élhető és barátságos

Szeged másik nagy előnye, hogy mindenhol ott tudsz lenni gyorsan, nem megy el a fél napod utazgatással. Biciklizés szempontjából pedig szintén ideális: sehol egy hegy, a forgalom nem vészes, és a bringaúthálózat is kiterjedt. A belvárosból percek alatt a Tisza-parton tudsz lenni, és nagyon nagyokat sem kell sétálni, hogy eldugottabb helyeket fedezz fel. Ha futni akarsz egyet távol a városi zajtól, vagy csak kicsit elbújnál valahova olvasni, vagy tanulni, rengeteg helyet fogsz találni, amikre jó szívvel fogsz emlékezni még hosszú évekkel a diploma után is.

Szegedi Tudományegyetem

Szeged versenysportban is világszínvonalú: evezésben és kajak-kenuban rendszeresek a versenyek, volt már itt világbajnokság is. Több egyesület, egyetemi csapat is várja a jelentkezőket, ahol akár versenyszinten, akár hobbiszinten lehet sportolni. A város kézilabdacsapata külön intézmény, amire egy emberként büszkék a szegediek. A nemzetközi porondon is eredményesen versenyző csapat meccsei élményszámba mennek, de egy „sima” bajnokin is fergeteges a hangulat.

Az egyetemen a kötelező testnevelési órák kínálata nagyon széles (közel 60 fajta kurzus választható), kipróbálható például a korcsolyázás, a fallabda, a kick-box, a jóga, vagy akár az ejtőernyőzés is.

Szegedi Tudományegyetem

Részben vagy teljesen önköltséges programként lehet lovagolni vagy sítáborokon, vízitáborokon és turisztikai táborokon részt venni. Rendszeresek és népszerűek a kari sportnapok is, amit félévente szerveznek.

Szeged az egyik legélhetőbb magyar város, egyetemistaként pedig nálunk aranyérmes. Főleg, hogy az egyetemet nemzetközi szinten is jegyzik – a világ egyik legelismertebb, felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit Quacquarelli Symonds toplistája szerint a legjobb magyar egyetem az SZTE.

Szponzorált tartalom

Idén felvételizel? Gondolkodj egy könnyű kezdésben! Akár 150 000 Ft-os ösztöndíjjal is indíthatod az egyetemet! Gondolkodj Szegedben! Jelöld első helyen az Szegedi Tudományegyetemet! Jelentkezési határidő 2024. február 15. Közösségben gondolkodunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik