Belföld koronavírus

Még az ügyfélszolgálat sem tudja biztosan, csak előzetes-e a regisztráció az oltásra

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Egy válaszlevél azt valószínűsíti, nem kell majd igazolni a mostani feliratkozást.

Nem kétséges, hogy jelenleg a legtöbb ember arra kíváncsi, mikor és hogyan kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát. A kormány minden létező fórumon azt kommunikálja, hogy az oltási folyamatot kézben tartják, minden a lehető legnagyobb rendben van. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor azzal bizonygatta a kormány felkészültségét, hogy állítása szerint akár egy hétvége alatt be tudnának oltani mindenkit.

Az oltási folyamat azonban már jelenlegi szakaszában számos dilemmát vet fel. Ezek egyikét mutatja a kormányzati koronaoldal ügyfélszolgálatának levele is, amit az egyik olvasónk kapott, miután arról érdeklődött, hogy ő, az idős édesanyja és a lánya kaphat-e majd oltást, miután regisztráltak, de válaszlevelet nem kaptak.

A rendszer nem mindenkinek küld automatikusan e-mailt a visszaigazolásról. Javasoljuk, hogy próbálja megismételni a regisztrációt az előzőleg is használt e-mail fiókjával, melyet ha elutasít a rendszer, akkor nagy valószínűséggel az első próbálkozása sikeres volt

– válaszolta az ügyfélszolgálat.

Ezzel a válasszal olvasónk szerint több probléma is akad. Az egyik, hogy még a hivatalos tájékoztatás szerint sem tudni semmi biztosat, hiszen – mint írták – „nagy valószínűséggel” sikerült a regisztráció. A másik – visszatérő – gond, hogy valaki kap visszaigazolást a regisztrációról, mások pedig nem.

Az ügyfélszolgálat levelében más furcsaság is akadt:

Tekintettel arra, hogy ez még csupán csak egy előregisztráció, ezért valószínűsíthetően nem is szükséges az elvégzését semmilyen szerv felé sem külön igazolnia

– írták, ismét csak valószínűségekre hivatkozva.

Ha viszont ez a valószínűség megvalósul, abból az következik, lesz még egy kör adatfelvétel vagy regisztráció. Ez magyarázza azt is, hogy miért nem kérdeznek rá a regisztráció során például a krónikus betegségekre, amelyek alapján valaki előbb juthat oltáshoz. Igaz, az RTL Híradónak nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint majd TAJ-szám alapján listázzák a krónikus betegeket. Amivel viszont az a probléma, hogy egy TAJ-számmal többször is lehet regisztrálni.

Keddig 79 ezer magyart oltottak be koronavírus ellen – derült ki az operatív törzs tájékoztatóján. A részletes magyar oltási terv azonban továbbra sem nyilvános –csak A lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat) című vázlat érhető el az NNK honlapján –, mint sok más országban, ami szintén nem azt jelzi, hogy kiszámíthatóan haladna az oltási folyamat.

Kerestük kérdéseinkkel az operatív törzset, de válaszokat nem kaptunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik