Belföld koronavírus

A KSH utólag talált több mint négyszáz halottat szeptember óta

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Újra összevetettük a Központi Statisztikai Hivatal heti halálozási adatait a kormányzati koronavírus-portálon található számokkal.

A KSH vonatkozó statisztikája legutóbb két héttel ezelőtt frissült, akkor megírtuk, novemberben volt a tetőzése a „magyarázat nélkül meghaltaknak” Magyarországon. A hatvanöt év felettiekre vonatkozó, a 2015-2019 közötti időszakot 2020-szal összehasonlító számítási módszerünk egyszerű: a KSH idei heti halálozási számaiból levonjuk

  • az elmúlt öt évben elhunyt 65 év felettiek átlagát,
  • azt a számot, ami az elmúlt egy évben tömegesen 65 évessé váló Ratkó-gyerekek okozta korcsoport-népesség miatt indokolt lenne, illetve
  • a koronavírus-portálon szereplő, adott időszak alatt elhunyt 64 év felettieket,

így megkapjuk azt, hogy mennyien haltak meg többen az előző évekhez képest úgy, hogy halálukat nem a koronavírus okozta, hanem például nem jutottak ellátáshoz, esetleg koronavírusban haltak meg, de nem szerepelnek a statisztikában, vagy más ok van a háttérben.

A lenti grafikon narancssárga blokkját nézve kiderül, hogy eddig a koronavírus-halottak számát illetően december elején volt egy tetőzés, a pirossal jelölt „plusz” halálok pedig három héttel korábban voltak a csúcson, azóta csökkennek – utóbbi annyira, hogy december második hetében már csak 54 olyan ember halt meg, akinek a halála okáról nincs tudásunk.

Made with Flourish

A KSH folyamatosan frissíti a beérkező statisztikáit (nemcsak ezt, a legtöbbet, ez teljesen normális), ami a fenti adatokra vonatkozóan szomorú változást hoz: legutóbbi cikkünk írásakor ugyanis a 37. és a 48. hét között 2525 ember tartozott az általunk vörössel jelölt kategóriába, a január 6-i frissítésnél viszont annyival növekedtek az elmúlt hetek számai, hogy ez az érték közel háromezerre, 2969-re kúszott fel. Ebből csak a 46. héthez 150 plusz fő került.

Egyetlen frissítéssel tehát szeptember, október és november hónapokra 444 halott került bele újonnan a statisztikába.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a december első hetére vonatkozó 100, illetve 54 elhunyt is nagy eséllyel változni fog a jövő hét ilyenkor közölt táblában.

Második grafikánkon korcsoport szerinti bontásban láthatóak az elmúlt hat év halottjai. Ebből kiderül, hogy 45 év alatt alig változott a halálozások száma 2020-ban az előző öt évhez képest, afelett viszont látványos a növekedés:

  • a 65-69 évesek körében 1227-tel,
  • a 70-74 évesek esetében 1564-gyel,
  • a 75-59-es korosztályban 1613-mal,
  • a 80-84 évesek közül 1884-gyel

többen haltak meg idén, mint 2019-ben szeptember eleje és december közepe között.

Made with Flourish

Ajánlott videó

Olvasói sztorik