Belföld

Budapesten már átlagosan 87 ezer forintba kerül egy négyzetméter építési telek

MTI/MTVA/Bizományosi: Róka László
MTI/MTVA/Bizományosi: Róka László
Hiánycikké váltak a telkek az ingatlanpiacon, a folyamatosan szűkülő kínálat az árakra is komoly hatást gyakorolt – írta a Világgazdaság szerdán, a cikket az MTI szemlézte.

Budapesten például több mint duplájára nőttek az 1500 négyzetméteres vagy annál kisebb lakóövezeti és külterületi telkek árai: az Ingatlan.com oldalán 2016 januárjában átlagosan még csak 40 ezer forintot kértek egy négyzetméter fővárosi telekért, 2021 januárjában pedig már 87 ezret – derül ki a lap számára készült összesítésből.

A többi nagyvárosban is hasonló a drágulás – mutatott rá Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, példaként említve, hogy Debrecenben öt év alatt 13 ezer forintról 26 ezer forintra, Győrben 12 ezerről 30 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a szakértő arra számít, hogy a 2021-­ben induló 5 százalékos áfához köthető újabb lakásépítési ciklus az előzőhöz hasonlóan berobbantja majd a telekpiacot is.

Erre utaló jelek máris látszanak, 2021 első kilenc napján ugyanis a 2016-2020-asnak több mint a duplájára nőtt az eladó telkek iránti érdeklődések száma. A kínálat viszont egyelőre nem bővül olyan mértékben, mint például 2017-2018-­ban – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik