Belföld

Köztartozások és felszámolások állnak a magyar Facebook-rivális hátterében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Kétes üzleti háttérrel startolt el az az új magyar közösségi oldal, amelyet a Facebook cenzúramentes hazai változataként ajánlott a kormányoldali közönség figyelmébe a Magyar Nemzet.

A Hundub névre keresztelt magyar közösségi platform működése nagyobb hírverés nélkül indult el december elején, Orbán Viktort mégis az első felhasználók között regisztrálták. A miniszterelnök oldalán karácsony óta ugyanazok a bejegyzések és fotók futnak, mint a Facebookon. December 25-én itt is publikálták például azt a kormányfőt a legkisebb unokája társaságában ábrázoló fényképet, ami a Facebookon több mint 100 ezer lájkot hozott Orbánnak, a Hundubon egyelőre viszont eddig csak négyszázat.

Az új magyar közösségi oldal a Magyar Nemzet december 27-i cikke után került igazán reflektorfénybe. Az írás azt hangsúlyozta, hogy a Hundub Magyarország válasza lehet a Facebook folyamatos és indokolatlan cenzúrájára: olyan közösségi oldal, amely nem alkalmaz politikai alapú tiltásokat.

A napilap ajánlására reagálva Hadházy Ákos egy nappal később már arról írt: szerinte nem véletlen, hogy a propagandasajtó gőzerővel kezdte támogatni a „mélymagyar pótfészbúkot”. A független ellenzéki képviselő elképzelhetőnek tartja, hogy a Facebookkal gyakran konfliktusba kerülő kormányzat egy idő után erre a platformra váltaná le az első számú közösségi oldalt. Hadházy szerint erősíti a gyanút, hogy a platform mögött egy offshore cég is felbukkant, így nem zárható ki, hogy „Orbánék piszkos pénzét” használták fel az elindításához.

A hazai Facebook-konkurens pénzügyi háttéréről valóban nem sok információt adtak az alapítók, ami azért is érdekes, mert nemcsak cenzúra-, hanem reklámmentes – azaz a hagyományos bevételi forrásokat elutasító – oldalként harangozták be a Hundubot.

A közösségi oldal tulajdonosa egy hasonló nevű, alig pár hónapja létrehozott vállalkozás. A Debrecenben szeptember 1-jén bejegyzett Hundub Kereskedelmi és Szolgálató Kft.-t két magánszemély és egy belize-i offshore cég alapította.

Kollár Szabolcs és az ügyvezető-alapítóként több helyen nyilatkozó Pál Csaba az Opten cégadatai szerint nem rendelkezik vállalkozói, pénzügyi háttérrel, korábban semmilyen cégben nem vállaltak szerepet, a harmadik tulajdonos magyar képviselője viszont igen széleskörű, sőt kalandos tapasztalatokat halmozott fel, de üzleti sikereket ő sem nagyon tud felmutatni.

Az új magyar közösségi oldalnak a jelek szerint egy közép-amerikai offshore paradicsomban bejegyzett cég, a Murmurati Limited a főtulajdonosa. A Murmuratit a hódmezővásárhelyi illetőségű Rácz Mihály képviseli idehaza, aki a többiekkel ellentétben tulajdonosként és cégvezetőként is dolgozott több hazai kft.-ben. Az Opten szerint azonban minden cég felszámolás vagy kényszertörlés alá került az elmúlt években.

A cégadatbázis szerint Rácz egy évtized alatt hét cégben szerzett tulajdonosi és irányítói posztot, de 2017-ig mindegyik fizetésképtelenné vált. A bebukott cégek közé tartozott a hódmezővásárhelyi székhelyű Sárvár-Bau Építőipari Kft. is, amelynek kényszertörlését 2016-ban rendelte el a Szegedi Törvényszék Cégbírósága, mert közel 62 millió forinttal tartozott a NAV-nak, és a sárvári önkormányzaton is hagyott egy 678 ezer forintos kiegyenlítetlen számlát. Az ügy kapcsán a bíróság a cégvezetőt is elmarasztalta, és megtiltotta, hogy Rácz más gazdasági társaságban vezető tisztségviselő, kizárólagos vagy többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tag legyen. A tiltás a bírósági döntés 2016-os jogerőre emelkedésétől számított öt évig van érvényben.

A 24.hu által megkérdezett IT-szakértők szerint ráadásul az oldal kezdetben komoly biztonsági problémákkal üzemelhetett. Amellett, hogy egy tisztázatlan hátterű tulajdonos emeli az adatbiztonság terén a kockázati szintet, elemi hibát is elkövettek az üzemeltetők: elfelejtették kikapcsolni a könyvtárlistázási funkciót, így a webalkalmazás fájlstruktúrája egészen addig látható volt, amíg egy jóakaró figyelmeztetést nem küldött. Az egyik bejelentés alkalmával az is kiderült, hogy a Facebook magyar kihívóját egyetlen fejlesztő igyekszik működőképes állapotban tartani, akit annyira eltemetett a sok munka, hogy sokszor „csak a kávé tartja egyben”.

A 24.hu a Hundub-oldalon megadott e-mail címen és Pál Csaba telefonszámán is kereste a céget, de eredménytelenül, kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik