Belföld

Karácsony: Az eddigi válságkezelés leginkább a kiváltságos keveseket támogatta

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Oka és ideje van, hogy új gazdasági válságkezelő intézkedéseket jelentsen be a kormány, mert az eddigi válságkezelés leginkább a kiváltságos keveseket támogatta, a többségnek alig jelentett érdemi segítséget – fogalmazott Facebook-posztjában Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony szerint „indokolt tehát, hogy a kormány irányt váltson”. A főpolgármester reméli, hogy az elmúlt hetek elegendőek voltak arra is, hogy „a miniszterelnök rájöjjön, hogy az önkormányzatok saját bevételeinek nagy részét jelentő helyi iparűzési adó bármiféle farigcsálása többet árt, mint használ, hiszen csődbe sodorhat rengeteg magyar települést”.

Ha a miniszterelnök célja tényleg a gazdasági válság kezelése, nem nyúl az iparűzési adóhoz. Persze, ha a gazdasági válság kezelése helyett politikai céljai vannak, ha tönkre akarja tenni a cselekvőképes településeket, és háborút hirdet az önkormányzatok ellen, akkor bármi megtörténhet. A városok kifosztása nem kormányzás

– fogalmazott Karácsony Gergely.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata szerint jövőre eltörölnék az iparűzési adót. Ez az adó az önkormányzatok legnagyobb bevétele, a területükön működő cégek fizetik, az árbevétel alapján. Vagyis az adó eltörlése az önkormányzatokat padlóra küldené. November végén Parragh László, az Iparkamara elnöke, Orbán Viktor tanácsadója némileg finomított az elképzeléseiken: csak a mikro- és kkv-k iparűzési adóját töröltetné el két évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik