Gazdaság koronavírus

Egy egyszerű algoritmussal álltunk elő – Orbán tanácsadója arról a javaslatról, amely kivéreztetné az önkormányzatokat

Interjút adott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Indexnek, a beszélgetés középpontjában Parraghék azon javaslata áll, miszerint idén és jövőre úgy ahogy van, engedjék el az iparűzési adót. (Most Parragh finomított, csak a mikro- és kkv-k iparűzési adóját töröltetné el két évre.) Ez az adó az önkormányzatok legnagyobb bevétele, a területükön működő cégek fizetik, az árbevétel alapján. Vagyis az adó eltörlése az önkormányzatokat padlóra küldené. Nem is csoda, hogy sokan, élükön a legnagyobb adóerővel bíró Budapest főpolgármestere kikelt az ötlet ellen. Orbán Viktor kormányfő lebegteti a kérdést. Parragh régóta jóban van a miniszterelnökkel, többször tanácsot ad neki.

Parragh azt nyilatkozta most:

Épp átgondolják a javaslatokat. Persze mindenki a habitusának megfelelő módon, vannak, akik kiborulva reagáltak, mások elgondolkodnak rajta. Régóta hangoztatom, hogy az iparűzési adó a mai formájában nem igazságos és korrekt.

Aztán  kijelentette, hogy

Válság van és mi egy egyszerű algoritmussal álltunk elő, aminek az a lényege, hogy a vállalkozások azon rétegét, amely nehezen élheti túl ezt a helyzetet, segítsük meg azzal, hogy átmeneti adóelengedésben részesítjük. Úgy vélem, valahol lesz eredménye az alkunak.

Az önkormányzatokat kivéreztetné a javaslatának elfogadása. Igazából Parragh nem is igazán nézi, mi lesz a helyhatóságokkal, településekkel. Másra hárítja a felelősséget és hogy oldja meg a gondot:

Az már egy másik kérdés, hogy az önkormányzatok működéséhez szükséges forrásokat a kormány milyen módon biztosítja.

Ő azt mondja, az ő célja az, hogy a nehéz helyzetben levő vállalkozásokat, cégeket lélegeztetőgépre tegyék. Így ennek keretében nemcsak az iparűzési adót töröltetné el két évre, de négyfajta helyi adót (ingatlanadót, építményadót, idegenforgalmi adót, kommunális adót) be is fagyasztana.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik