Gazdaság

Parragh László két évre elengedné az iparűzési adót

A mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.

A kamara elnöke nem halasztást, hanem teljes elengedést javasol:

nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek lelakhatóvá válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség

– mondta.

Parragh már november 8-án javaslatot tett Orbán Viktornak az iparűzési adó felfüggesztésére és a társasági nyereségadó felére csökkentését. A miniszterelnök erre azt mondta az állami rádióban, hogy „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”. A jelenleginél puhább javaslatot akkor felháborodással fogadták az önkormányzatok.

Ráadásul Parragh javaslata továbbmegy, és a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását kéri. Idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

Indoklása szerint

A javaslatunk célja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei.

Budapest újraindítási adót szedne az ötmilliárd forint adóalap feletti cégektől, amelyeket kevésbé érint a válság, viszont kedvezményezettjei az elmúlt hónapok adózási változásainak. Az elképzelés szerint a mostani 2 százalék helyett 2,5 százalék iparűzési adót kellene fizetniük.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik