Belföld

Simonka György a vesztegetésről: Nem tudom, mit érthettek félre

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Reagált lapunknak a Fidesz vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselője arra, hogy az ügyészség ezúttal hatósági eljárásban történő vesztegetés miatt kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. Simonka Györgyöt telefonon értük utol. Azt mondta, nem tudja miről beszél az ügyészség, azt sem tudja, ki az a személy, akit állítólag megvesztegetett.

Nem tudom, mit érthettek félre

– fogalmazott.

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy az Országgyűlés elnökénél kezdeményezte Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését. Mint írták, a politikus és 32 társa ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, amely ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyáron emelt vádat. A most közölt megalapozott gyanú szerint a Fidesz politikusa, miután tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról, pénzzel azt akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, illetve hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen.

Simonka azt mondta kérdésünkre, ha sor kerülne rá, megszavazná, hogy felfüggesszék a mentelmi jogát.

A fideszes képviselő egyébként azt is közölte lapunkkal, hogy elkapta a koronavírus-fertőzést, ami annak ismeretében is érdekes, hogy kedden és szerdán is részt vett a parlamenti szavazásokon.

Nem ez az első eset, hogy a kormánypárti képviselőt az ellene indult eljárásban vesztegetéssel gyanúsítják. A vesztegetés elfogadása a vádiratba is bekerült az ellene szóló vádpontok közé. Az ügyészség szerint a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolása során az eszközök áron alul kerültek vissza a politikus körébe, ráadásul a felszámolók is beismerték, hogy ennek érdekében megvesztegették őket.

Azt pedig a 24.hu már jóval a vádemelés előtt feltárta, hogy a szóban forgó felszámolási eljárás során a vagyont éppen Simonka környezete vásárolta vissza, méghozzá kedvezményes áron:

Kapcsolódó
Nagyot kaszáltak a fideszes Simonkáék a 973 milliós kárt okozó cégük felszámolásán
Kirívóan olcsón került vissza a becsődölt társaság ingatlanvagyonának egy része a politikus köréhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik