Belföld

Németh Szilárd alapítványa lett Csepel egyik legnagyobb ingatlantulajdonosa

Németh Szilárd / Facebook
Németh Szilárd / Facebook
A honvédelmi államtitkár birkózó alapítványa még be sem fejezte a 4,5 milliárd forintos csarnoképítési projektjét, máris megszerezte a csepeli stadiont és két vízitelepet az egyik leggazdagabb magyar cégcsoportjától. Hogy miből, az egyelőre nem világos.

Elemelkedett az eredetileg sem kis költségvetésű pályájáról Németh Szilárd honvédelmi államtitkár birkózó alapítványa, és egy csapásra az egyik legnagyobb ingatlantulajdonos lett Csepelen. A birkózócsarnok-építésre, valamint az ahhoz kapcsolódó kollégium létrehozására berendezkedett Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) két hete 100 ezer négyzetméternyi sportingatlant, közte egy futballstadiont kebelezett be. Ezzel a fideszes politikus régi álma valósult meg, másfél évtizedes harc után sikerült kiszorítania a Csepel SC-ből a tíz leggazdagabb magyar közé tartozó Jellinek Dániel Indotek Csoportját.

Németh Szilárd győzelemként jelentette be, hogy a Béke téri központi sporttelepet, a Hollandi úti kajak-kenu vízitelepet és a Gubacsi hídnál lévő evezőstelepet megvette az alapítvány, így

a csepeliek visszakapták a baloldal által tönkretett, szétlopott és eltékozolt sportlétesítményeket.

A fideszes politikus, aki egyszerre tölti be a Honvédelmi Minisztériumban az államtitkári és a Magyar Birkózó Szövetségben az elnöki posztot, azt is hangoztatta, hogy az általa létrehozott alapítvány hamarosan megkezdi a korábbi tulajdonosnál leamortizálódott ingatlanok fejlesztését, hogy XXI. századi körülményeket teremtsen a sportolásra. Arról viszont nem tett említést, hogy korábban Csepel polgármestereként az Indoteket akadályozta fejlesztési tervei elindításában.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Vízitelep a Hollandi úton.

Németh Szilárd, a kerület új fideszes polgármestereként 2011-ben több sajtótájékoztatót tartott, és sikkasztás gyanújával feljelentést is tett azzal, hogy az általa akkor baloldali kötődésű vállalkozóként bemutatott Jellinek megpróbálja felszabdalni a sporttelepek területét, hogy ingatlanfejlesztéseket indítson rajta.

Jellinek azóta bekerült a leggazdagabb magyarok élbolyába, az  Indotek Csoport pedig a hazai ingatlanpiac egyik legnagyobb játékosává nőtte ki magát. A cégcsoport nemrég Tiborcz István vállalkozása helyére lépett a tőzsdei Appeninn Nyrt. tulajdonosi körében, birtokol 21 bevásárlóközpontot, sőt a Gellért szállót és a Sofitelt is, legutóbb pedig az általa vezette konzorcium próbálta megszerezni a budapesti repülőteret. A Csepel Plaza és a gyártelep egy részének tulajdonosaként a XXI. kerületben is jelen van.

A csoport marketingvezetője kérdésünkre azt írta, hogy az Indotek 2007 óta állami vagy önkormányzati támogatás nélkül másfél milliárd forintot fektetett a csepeli klub üzemeltetésébe. Pintyőke Marcell szerint nagyszabású fejlesztési terveik voltak a területtel kapcsolatban: mintegy 200 ezer négyzetméternyi ingatlan fejlesztése valósult volna meg. Az elképzelés lényege az volt, hogy különböző jövedelemtermelő ingatlanokat, éttermeket, szabadidőközpontot, irodaházat, szállodát hoznak létre, és ezek képesek lettek volna kitermelni a nonprofit sportegyesület számára tervezett, több mint 20 ezer négyzetméternyi fejlesztéshez, valamint a létesítmények üzemeltetéséhez szükséges fedezetet.

A társaság ez irányú elképzelései ugyanakkor az évek során nem tudtak megvalósulni, ugyanis a kerület önkormányzata változtatási tilalmat rendelt el a területen, miközben a sportpályák és a létesítmények állapota folyamatosan romlott

– írta az Indotek képviselője, hozzátéve, végül ez a patthelyzet vezetett oda, hogy engedtek a sportklubra pályázó alapítványnak.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Németh Szilárd nyilatkozataiban arról sem beszélt, hogy az alapítvány milyen konstrukcióban és milyen pénzből vásárolta ki az Indoteket, és miből akar fejlesztéseket indítani a hatalmas, nagyjából 14 futballpályányi területen fekvő ingatlanegyüttesen. Ugyanakkor Facebook-oldalán köszönetet mondott a kormánynak az anyagi és erkölcsi támogatásért. Ezt ismételte meg a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent interjúban, kiegészítve azzal, hogy erre a továbbiakban is számítanak, és tárgyalni fognak az önkormányzati támogatás és a magánszponzoráció lehetőségeiről is. Hogy pontosan mire készülnek, még nem tudni, de a fideszes politikus úgy fogalmazott:

Van kiváló példa is előttünk: a Puskás Akadémia és a Fradi.

Mi hiába kerestük több csatornán keresztül is Németh Szilárdot, azt a választ kaptuk, hogy sem az alapítvány, sem az államtitkár nem akar élni a nyilatkozat lehetőségével. Így arra sem kaptunk választ, hogy a KIMBA a 2017-es indulása óta mennyi pénzt kapott a kormánytól, és kibővítették-e a minden valószínűség szerint újabb tízmilliárdokra rúgó fejlesztésekre az alapítvány feladatkörét.

A csarnoképítési projekttel kapcsolatban tett régebbi bejelentések szerint a csepeli birkózó akadémia kialakítását a kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja. Ebből szántak eredetileg 2,2 milliárdot a csarnok felhúzására, majd a KIMBA tavaly 2,46 milliárd forintra módosította a tenderkiírást. A csarnok mellé tervezett 130 fős kollégium építése még nem kezdődött el. A fellelhető dokumentumok alapján azonban úgy tűnik, hogy tavaly év végén még több pénz volt az alapítvány számláján, a 2019-es beszámolója szerint az év zárásakor közel 5 milliárd forint forrással rendelkezett.

A Németh által létrehozott alapítvány finanszírozását 2017-ben a Magyar Birkózó Szövetségen keresztül indították el, amelynek akkor már két éve a fideszes politikus volt az elnöke. A KIMBA megalapítását Németh azzal indokolta, hogy az alapítványi forma megkönnyíti a beruházás lebonyolítását. Az ellenzék viszont ezt nem találta kielégítő magyarázatnak, és arra figyelmeztetett, hogy a közpénz, majd később a csarnok egy olyan magánalapítvány tulajdonába kerül, amelynek a döntéseibe sem a csepeli önkormányzat, sem a birkózószövetség, sem az állam nem szólhat bele.

Kapcsolódó
Németh Szilárd magánügye lesz a kétmilliárdos birkózóálom
A csepeli birkózócsarnok kezdetben 500 milliósnak indult beruházása már 2 milliárd forintnál tart, amit áll ugyan a kormány, de valamiért a csepeli önkormányzat és a birkózó szövetség is lemondott a bábáskodásról, és egy Németh Szilárd alapította alapítványra testálta az ügyet.

Az alapításkor Németh Szilárd házába bejelentett KIMBA működését és gazdálkodását egyetlen kurátor irányítja. Süle László az önkormányzat cégétől, a Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetői székéből igazolt az alapítványhoz.

A KIMBA 2017-ben kapta meg az első kétmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást a birkózószövetségen keresztül. A szövetség honlapján fellelhető dokumentum szerint 2018 áprilisában került a testület elé az az előterjesztés, amely újabb 1,1 milliárddal megtoldotta a kormányzati adományt. A pénzeket a szövetség a fejlesztési minisztériumtól kapta, és átadási szerződéssel passzolta tovább az alapítványnak. Ezek a „továbbadási tranzakciók” érdekes módon a szövetség nyilvános költségvetésében nem látszanak, az viszont igen, hogy hozzájárult az akadémia szakmai és személyi jellegű kiadásaihoz. A KIMBA újabb kétmilliárdos, majd egy 200 milliós támogatást kapott 2019 nyarán a kormánytól. December végén pedig újabb 370 millió forintról jelent meg határozat a Magyar Közlönyben. Az alapítványhoz máshonnan is érkezett pénz, a legnagyobb tétel a csepeli önkormányzat közel 400 milliós adománya volt.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A stadionvásárlás múlt heti bejelentését a csepeli önkormányzat ellenzéki képviselője, a momentumos Dukán András Ferenc azzal kommentálta, hogy

Németh Szilárd állítása szerint a csepelieké lett a Csepeli Stadion és a hozzá tartozó kiegészítő létesítmények. Ezzel szemben a valóság az, hogy bekebelezte a csepeli sportéletet, és a saját magánbirodalmát bővítette tovább a helyi ingatlanokkal. Mit tett Németh Szilárd eddig a csepeli sportért? Az újonnan felépült birkózócsarnokába nem engedte be a csepeli birkózókat, akik így a bezárt Jedlik tornatermében kényszerültek edzeni.

A KIMBA kormányzati pénzeivel kapcsolatban megkerestük a Magyar Birkózó Szövetséget és a Kozma István Birkózó Akadémia Alapítványt is, de egyik szervezet sem reagált levelünkre. Válasz nélkül maradtak a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának küldött kérdések is, így egyetlen érintettől sem kaptunk információkat arról, hogy milyen forrásból kezdett új irányba terjeszkedni a Németh Szilárd-féle alapítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik