Belföld

Már 4,5 milliárdnál tart Németh Szilárd saját csarnoka

A sajtónak próbálta magyarázni a fideszes politikus, miért az ő saját alapítványa kap 2 milliárd forint állami pénzt egy birkózócsarnokra. Ő nem akar lopni, de közben kiderült, a projekt végösszege 4,5 milliárd lehet és egy háromemeletes monstrumot építenek egy csendes, zöld, Duna-parti részre. Eközben a projektből kihagyott csepeli sportklub körül is forrnak az indulatok.

Sok mindent mondott már Németh Szilárd, de talán még egyszer sem kerekedett akkora botrány körülötte, mint a múlt héten, amikor kiderült, hogy az általa alapított Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány kap 2 milliárd forintot arra, hogy felépíttessen egy birkózócsarnokot Csepel keleti oldalára. Eredetileg Csepelnek járt volna a tavaly decemberi kormányhatározatban bejelentett támogatás (aminek hátteréről a Vastagbőr blog közölt a minap egy cikket), de az önkormányzat a múlt héten úgy döntött, hogy átpasszolja azt Németh alapítványának.

A botrányra ráharapott a sajtó és az ellenzék is, hűtlen kezelési vádak röpködtek, Németh hamis Szolzsenyicin-idézettel védekezett, végül pedig úgy döntött, sajtótájékoztatót hív össze, ahol mesél a háttérről. Ez ma, szerdán esett meg a XXI. kerületben, stílszerűen a Hollandi út 8. szám alatt, ahova az új csarnok épülhet majd.

Németh Szilárd magánügye lesz a kétmilliárdos birkózóálom
A csepeli birkózócsarnok kezdetben 500 milliósnak indult beruházása már 2 milliárd forintnál tart, amit áll ugyan a kormány, de valamiért a csepeli önkormányzat és a birkózó szövetség is lemondott a bábáskodásról, és egy Németh Szilárd alapította alapítványra testálta az ügyet.

4,5 milliárd! Mennyi?!

Németh Szilárd, aki Magyar Birkózó Szövetség elnöke is, azt mondta az alapítványára való utalást gondosan kerülő MTI szerint, hogy két év múlva elkészülhet a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnoka, amit 2,4 milliárd forintból építenek fel.

Elmondta, nem egy sima csarnokról van szó, hanem egy multifunkcionális, háromszintes létesítményről. A csarnok tervei és a szükséges engedélyek már megvannak, és szerinte június-júliusban kiírhatják a közbeszerzési eljárást is.

Németh kiemelte, hogy a csarnok megvalósítása az első lépése a projektnek, ugyanis 130 fős kollégium is épül, illetve az edzésekhez és a tanulmányokhoz szükséges kiegészítő fejlesztések is megvalósulnak a területen. A teljes beruházás – mint mondta – 4-4,5 milliárdba kerülhet.

Németh nem akar lopni

Takács Krisztián MSZP-s önkormányzati képviselő a 24.hu-nak elmondta, Németh végig arról beszélt, hogy nincs semmi baj az egész konstrukcióval, sőt egyszerűbb lesz így követni a pénz útját szerinte. Kiemelte, ő nem lopni akar, hanem elindítani az akadémiát. Takács a csarnoknak örül, de kíváncsi rá, kit fog majd Németh beengedni a létesítménybe, ha már nem lesz a birkózószövetség elnöke.

Mindenesetre felháborítónak tartja, hogy nem a szövetségé lesz az épület, hanem a Németh alapította alapítványé, amelynek élére ő nevezi ki a kurátort. (A pozíciót jelenleg a Némethhez köthető Gál Balázs tölti be, akit kerestünk a napokban, de nem tudtuk elérni).

A 400 milliósnak indult beruházás ráadásul nem fog megállni 2 milliárdnál, két ütemben épül majd fel, a végén a teljes költség a 4,5 milliárd forintot is elérheti majd.

Németh a sajtótájékoztatón más csepeli alapítványokra mutogatott (Munkásotthon, a Csepel SC alapítványai), amelyeknek szerinte gyanús a működésük, de Takács állítja, ezek nem kapnak forrást az önkormányzattól sem. Ráadásul változtatási tilalom van a Csepel SC ingatlanán, nem építhetnek semmit, emiatt egyre rosszabb állapotban van a központjuk. A fideszes politikus egyébként az egyesület egyes birkózóit is magával vitte, akik ott ültek mellette beszéde közben.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Háború a Csepel SC-vel

A történet egy érdekes mellékszála éppen az, hogy mekkora hadakozás zajlik a csepeli sportklub és a csepeli önkormányzat között. Ez is folytatódott szerdán, miután a klub vezetése felháborodott az önkormányzati Csepeli Hírmondóban megjelent cikken. Ebben Borbély Lénárd polgármester azt mondta, “jelentős nézetbeli különbség van” a Csepel SC és az önkormányzat között. Ennek oka, hogy ő nem engedné, hogy lakópark épüljön az egyesülethez tartozó Béke téri sporttelep helyére. Ahogy fogalmazott:

Akkor sem, ha az ott működő felnőtt focicsapat szocialista tulajdonosai ezt a háttérből csendben támogatják.

A klub egy nyílt levélben válaszolt, amiben kifejtik, a klub egyetlen tulajdonosa köthető az MSZP-hez, épp a lapunknak nyilatkozott Takács Krisztián, mindenki más civil. Takács szerintük politikai karrierje előtt, 2005-ben, önerőből élesztette újjá a nem létező csepeli felnőtt focit. A klub a Csepel SC Alapítványtól bérli a Béke téri pályákat, és egy fillér önkormányzati támogatást sem kap.

Hozzáteszik, nem tudnak róla, a tulajdonos Csepel SC mit akar a Béke téri grunddal, de ha valóban lakóparkot akarnának oda, a focicsapat is tiltakozna ellene. Azt követelik, Borbély vonja vissza sértő nyilatkozatát, amivel a Csepel FC-hez köthető emberek százait sértette meg. Ahogy írják:

Reméljük, egyszer eljön az idő, amikor klubunkra végre nem ellenségként, hanem úgy is tud majd tekinteni, mint Csepel egyik legpatinásabb egyesületére,

majd meghívják Borbélyt a már feljutott ETO FC Győr elleni meccsre, az NBIII Nyugati Csoport utolsó mérkőzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik