Belföld

Balla Irma-gyilkosság: új bizonyíték kerülhetett elő

A debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 13 éve ölték meg. Most újabb nyomozást rendeltek el.

A Balla Irma-gyilkosság ügyében perújítási nyomozást rendeltek el, mert „olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált az elítélt, amit eddig nem vizsgált a bíróság”. A Debreceni ítélőtábla az MTI-vel tudatta, hogy a perújítási nyomozásnak kell eldöntenie,  hogy az elítélt D. L. által szolgáltatott adatok alapján van-e helye a  perújítási eljárásnak.

Az ítélőtábla az iratokat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatóságának küldi meg, a rendőrségnek a perújítási nyomozást két hónapon belül le kell folytatnia.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 áprilisában ölték meg a lakásában. A Nyíregyházi Törvényszék 2019 januárjában, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt D. L. vádlottat 15 év fegyházra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra sem bocsátható.

Az elsőfokú bíróság szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, azért ment a sértett házához, hogy pénzt és értékeket szerezzen. A telek kerítését megbontotta, az ablakon benézve látta, hogy a sértett egyedül, ébren van. Bement és egy feszítővassal többször megütötte áldozatát, olyan gégesérüléseket okozott, amelyek miatt Balla Irma azonnal meghalt.

Balla Irma-gyilkosság – „Kapálózott még, a fejét ütöttem”
Az ügy régi-új gyanúsítottja beszélt a pajszerről, amellyel elkövette a gyilkosságot. Az eszköz a szemétben landolt.

A vádlott ezután elvette áldozata mobiltelefonját, MP3-lejátszóját és húszezer forintját. A lakásban a tárgyakról és a kilincsről egy ronggyal letörölte az ujjlenyomatát, a bejárati ajtót kulcsra zárva távozott. A sértett holttestét másnap a fia találta meg.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla 2020 februárjában jogerős ítéletében a vádlott bűncselekményét nyereségvágyból elkövetett emberölési kísérletnek minősítette. A táblabíróság szerint a vádlott bántalmazta a sértettet, de nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy csak emiatt hunyt el az asszony, ezért nem róható terhére a „különös kegyetlenséggel” elkövetési mód. A másodfokú bíróság nem látta indokát a büntetés enyhítésének és súlyosításának sem.

Balla Irma megölésével eredetileg a fiát vádolták meg, és a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt el is ítélte 12 év fegyházra, de a Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el. A Debreceni Törvényszék –  bizonyítottság hiányában – első fokon felmentette a vádlottat, majd a Debreceni Ítélőtábla 2013 szeptemberében helybenhagyta a felmentő döntést. A gyanú már korábban D. L.-re terelődött, aki ellen végül 2015 decemberében emeltek vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik