Belföld

„Szégyen itt lennem, nem a valódi bűnös áll önök előtt” – 15 év fegyházra ítélték Balla Irma gyilkosát

Jogerősen tizenöt év fegyházra ítélték a Balla Irma önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt D. Lajost. A Debreceni Ítélőtábla jóváhagyta a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítéletét, ám a minősítésen enyhített. Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés helyett ugyanis csak nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében találta bűnösnek D. Lajost, mert azt nem lehetett bizonyítani, hogy csak az ő bántalmazása miatt halt meg a nő. Ezért aztán nem róható a terhére a különös kegyetlenséggel elkövetési mód. D. Lajos feltételesen sem bocsátható szabadon.

Tizenhárom év után lezárult a Balla Irma–ügy. A vád szerint D. Lajos a képviselő szomszédjában zajló építkezésen dolgozott segédmunkásként.  2007 április 6-án este a környéken ólálkodott, amikor elhatározta, hogy pénzt szerez az egyedül élő asszonytól.

Megbontotta a kerítést, majd bemászott az udvarra. Kezébe vett egy feszítővasat és besurrant a házba. A motoszkálásra a nő felült az ágyban. D. Lajos ekkor rátámadt és agyonverte a kezében lévő feszítővassal. Az orvosszakértők szerint Balla Irma halálát gégesérülés okozta, mert D. Lajos leszorította az alkarjával a nyakát.

D. Lajos az eljárás során többször is beismerte a brutális emberölést, de mindig visszavonta a vallomását. Az ügyész tényleges életfogytiglant kért perbeszédében a férfira, de a férfi ennél lényegesen enyhébb büntetést kapott első fokon. A bíró 15 év fegyházra ítélték, azzal, hogy feltételesen se bocsássák szabadon.

Az ügyben eredetileg Debrecenben emeltek vádat 2008-ban, ahol a sértett fiát Schönstein Sándort gyanúsították azzal, hogy 2007-ben megölte az édesanyját. A Debreceni Törvényszék 2010-ben hozott ítéletét a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A Debreceni Törvényszék az ismételten lefolytatott bizonyítási eljárás alapján 2012-ben felmentette Balla Irma fiát. Ezt az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla 2013-ban helybenhagyta.

D. Lajossal szemben 2015 ben emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. Az eljárás lefolytatására a Nyíregyházi Törvényszéket jelölték ki 2015 decemberében. A törvényszék az ügyben eddig 15 tárgyalási napot tartott, melynek során több tanút, s mintegy 10 szakértőt hallgattak meg, többek között genetikus, pszichológus, orvos szakértőket. Csak ezt követően, hozott a bíró ítéletet.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség súlyosításért fellebbezett azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 év felett állapítsa meg a másodfokú bíróság. Ehhez képest lényegesen enyhébb ítélet született a táblabíróságon megtartott mai tárgyalás során. Ennek pedig az volt az oka, hogy nem lehetett minden kétséget kizáróan bebizonyítani azt, hogy csak D. Lajos bántalmazásába halt meg a képviselő.

D. Lajos egy kockás spirál füzetből olvasta fel a Debreceni Ítélőtáblán megtartott másodfokú tárgyaláson a mondanivalóját. A több mint egyórás beszédében azt mondta, hogy ártatlan és nem ő követte el a gyilkosságot. Mint mondta, nagyon nagy szégyenként éli meg, hogy a bíróság elé kellett állnia, és nem a valódi bűnös áll a bíróság előtt. Sérelmezte, hogy a média már akkor gyilkosnak titulálta, amikor még nem is született jogerős ítélet az ügyében. Beszéde végén pedig azt kérte, hogy mentsék fel, mert nem ő ölte meg a képviselőt.

Az ítélőtábla nem látta indokát a büntetés enyhítésének és súlyosításának sem. Enyhített ugyan a minősítésen, ám a büntetés mértékén nem változtatott. D. Lajos 15 év fegyházat kapott azzal, hogy feltételesen sem bocsátható szabadon

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.