Belföld

15 év fegyházat kapott Balla Irma gyilkosa

Tizenöt év fegyházra ítélte a Balla Irma meggyilkolásával vádolt férfit csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék. D. Lajost nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntettében találta bűnösnek, és kimondta, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Tizenkét év után célegyenesbe érkezett a Balla Irma–ügy. A vád szerint D. Lajos a képviselő szomszédjában zajló építkezésen dolgozott segédmunkásként.  2007 április 6-án este a környéken ólálkodott, amikor elhatározta, hogy pénzt szerez az egyedül élő asszonytól.

Megbontotta a kerítést, majd bemászott az udvarra. Kezébe vett egy feszítővasat és besurrant a házba. A motoszkálásra a nő felült az ágyban. D. Lajos ekkor rátámadt és agyonverte a kezében lévő feszítővassal. Az orvosszakértők szerint Balla Irma halálát gégesérülés okozta, mert D. Lajos leszorította az alkarjával a nyakát.

D. Lajos az eljárás során többször is beismerte a brutális emberölést, de mindig visszavonta a vallomását. Az ügyész tényleges életfogytiglant kért perbeszédében a férfira, de a férfi ennél lényegesen enyhébb ítéletet kapott. A bíró 15 év fegyházra ítélték, azzal, hogy feltételesen se bocsássák szabadon.

D. Lajos semmi megbánást nem tanúsított az ítélethirdetés után. Azt mondta, hogy nem enyhítésért, hanem felmentéséért fellebbez, mert nem ő követte el a bűncselekményt.  Védője felmentésért, illetve enyhítésért, az ügyész pedig életfogytiglan kiszabásáért fellebbezett.

Az ügyben eredetileg Debrecenben emeltek vádat 2008-ban, ahol a sértett fiát Schönstein Sándort gyanúsították azzal, hogy 2007-ben megölte az édesanyját. A Debreceni Törvényszék 2010-ben hozott ítéletét a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A Debreceni Törvényszék az ismételten lefolytatott bizonyítási eljárás alapján 2012-ben felmentette Balla Irma fiát. Ezt az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla 2013-ban helybenhagyta.

D. Lajossal szemben 2015 ben emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. Az eljárás lefolytatására a Nyíregyházi Törvényszéket jelölték ki 2015 decemberében. A törvényszék az ügyben eddig 15 tárgyalási napot tartott, melynek során több tanút, s mintegy 10 szakértőt hallgattak meg, többek között genetikus, pszichológus, orvos szakértőket. Csak ezt követően, hozott a bíró ítéletet.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik