Belföld

Műgyepet telepítenek korábbi zöldfelület helyére a Ligetben

Az épülő kutyafuttatóban már nem is próbálkoznak igazi gyeppel, mert az tönkrement a másik kutyás parkban. Budapest főtájépítésze szerint ebből is látszik, hogy hibás a Liget-projekt koncepciója.

Olvasóink jelezték, arra lettek figyelmesek a Városligetben, hogy a most épülő kutyafuttatóban műgyepszőnyeget telepítenek néhány dombra. Nekünk sem volt világos, hogy egy parkban miért van erre szükség, úgyhogy a Liget Zrt.-hez fordultunk.

A Hermina úti Kutyás élményparkban szerzett üzemeltetési tapasztalatok alapján a terepalakulatok/dombok kedvelt játékok, azonban az erodálódás elkerülés érdekében a gyepfelülettel szemben érdemes mesterséges, strapabíró műfűvel beborítani azokat

– válaszolta kérdésünkre a cég kommunikációs referense, Guba Sándor.

A Hermina úti kutyafuttatóban ugyanis van olyan nap, amikor ezernél is több kutya megfordul, de egy átlagos napon is 700-800 eb játszik ott. Ott a kis dombokon valóban szinte teljesen kikopott mindenhonnan a gyep.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint ebből is látszik, hogy rossz koncepcióval fejlesztik a Városligetet:

A kutyafuttatón az új gyep két hónap alatt rosszabb állapotban volt, mint a fejlesztés előtt. Annyi kutyást vonzottak oda, hogy fenntarthatatlan lett az egész, tönkrement teljesen a zöldfelület

– mondta, hozzátéve, szerinte elhibázott koncepció, hogy a Liget-projekttel minél több embert akarnak bevonzani a közparkba.

Utalt rá, hogy már Tarlós István idején leírták, a Városliget túlhasznált, ezért bizonyos funkciókat más közparkokba kellene telepíteni. A Liget-projekt célja viszont, hogy a korábbinál jóval többen használják a Városligetet. A funkciók koncentrálása miatt pedig egy-egy terület gyorsabban is romlik: míg korábban szétszóródtak a kutyások, most a kutyafuttatók kis területét használják sokan.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Mint Guba Sándor írta, „a speciális, vízáteresztő és kutyabarát műfű burkolat kis felületen, mintegy 400 négyzetméteren kerül kialakításra a terepelemeken, a kiválasztás során a tervezők az amerikai Stanton Found Kutya-egészségügyi és Jóléti Alapítvány útmutatása kutyafuttatók burkolatának kialakításához című tanulmány ajánlásait is figyelembe vették”.

A műfű burkolat egyébiránt nem számít zöldfelületnek, így ez a 400 négyzetméter nem oszt, nem szoroz abban a vitában, hogy a Liget-projekt után mennyi zöldterület lesz a parkban, mert ezt nem számolják bele.

Bardóczi Sándor szerint viszont ez nem kielégítő válasz:

Olyan helyre telepítenek műgyepet, ami korábban zöldfelület volt. Ha ez a zöldfejlesztés, akkor köszönjük, nem kérünk belőle

– mondta a főtájépítész, aki felidézte, hogy az Andrássy úton épp november elején szedték fel a műfüvet.

Sok beleszólása egyébként nincs a dolgokba a fővárosnak, mert a Városliget területét a kormány a Liget Zrt.-nek adta. A cégnek beszámolási kötelezettsége van a főváros felé, illetve a terveket át kell adniuk az önkormányzatnak, azonban Bardócz elmondása szerint terveket sosem kaptak, az utolsó beszámoló pedig 2019-ben történt.

A Városliget Ajtósi Dürer sor felőli oldalára egy 5500 négyzetméteres kutyás parkot építenek. Ezen a korábban zöld részen tehát 400 négyzetméternyi műgyep lesz, a fennmaradó rész nagy része kevert homokos burkolatot kap. Igaz, a fákat meghagyták.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik