Belföld

Október első két hetében többen haltak meg koronavírusban, mint előtte négy hónap alatt

Október első két hetében többen haltak meg koronavírusban, mint előtte négy hónap alatt

Szerdára meghaladta az ezret Magyarországon a koronavírus miatt elhunytak száma. A rendelkezésre álló (nem túl bőkezű) adatokat három grafikonon ábrázoltuk. Az elsőn

  • a barnás vonal mutatja az elhunytak életkorát
  • a fekete azt, hogy az addig elhunytaknak mennyi volt az átlagéletkora,
  • a vízszintes tengely felosztása pedig azt jelzi, hogy melyik hónapban hányan haltak meg: minél szélesebb az adott hónap sávja, annál több halott tartozik ahhoz az időszakhoz.

Az átlagéletkoros vonal eleje az alacsony mintaszám miatt nem mérvadó: mindössze nyolc halott adataiból jön ki a márciusban kezdődő időszak legalacsonyabb átlagéletkora (61,8 év), amiben egy 41 éves nő mellett a 37 éves korában meghalt budapesti brit nagykövet-helyettes halála is szerepet játszott. Müller Cecília nemrég azt nyilatkozta, minimálisan csökken az elhunytak átlagéletkora, amit grafikonunk is alátámaszt: a legmagasabb az érték április végén volt (78,1 év), amiben közrejátszott, hogy csak a Pesti Úti idősotthonban 29 halálos áldozat volt abban az időszakban. Október elején 76,7 év volt az addig elhunytak átlagéletkora, ami a napokban 76,3 évre csökkent. Ha csak az októberi halottak adatait nézzük, az átlagéletkor alig éri el a 75-öt.

Made with Flourish

A halottak életkorát mutató grafikonon látható, hogy huszonegy éves volt a legfiatalabb halott, a legidősebb pedig, aki augusztusban vesztette életét a vírus miatt, 103. A halottak 52,5 százaléka férfi, ők átlagosan 73 évesen halnak meg, a nők pedig 79 éves korukban vesztik életüket a vírus miatt. Ennek nem az oka, hogy a 80 év körüli férfiak nagyobb biztonságban vannak, hanem az, hogy a nők tovább élnek, így ebben a korosztályban nagyobb arányban képviseltetik magukat.

Az 1023 halott több mint felének, 591-nek volt vérnyomásproblémája, 230 cukorbeteg volt, és közel kétszáznak volt valamilyen tüdő-, illetve vesebetegsége. Tizennyolcan vannak azok csupán, akiknek az alapbetegség-adatai feltöltés alatt vannak, vagy nem volt ismert betegségük.

Mivel az átlag önmagában nem sokat jelent (a medián annál többet: az mutatja meg ugyanis, hogy ha növekvő sorrendbe rendeznénk az értékeket, akkor melyik lenne középen), érdemes megnézni, hogy melyik életkorhoz hány halott tartozik. A grafikonon az látszik, hogy a legtöbben 78 éves korukban halnak meg koronavírusban Magyarországon, ezt még két csúcs követi: az egyik 86, a másik 92 évnél. Összesen harminc olyan elhunyt van, aki nem töltötte be az ötvenet.

Made with Flourish

A kormányzati koronavírus oldal egyik nagy hiányossága, hogy aktuális adatokat mutat csak, így onnan most a halottakra vonatkozóan csak az derül ki, hogy az eddig elhunytak 44 százaléka élt Budapesten. Ha valaki idősoros statisztikát szeretne a magyar járványhelyzetről, annak magának kell feljegyeznie a napi adatokat – ahogy teszi a Radex is, az általuk vezetett grafikonok egyikén pedig látható is egy október eleji fordulat: pár napja megváltozott a helyzet és a elhunyt vidékiek száma meghaladta a budapesti halottakét, az olló azóta csak nagyobbra nyílt (Budapestnek 449, vidéknek 574 koronavírus-halottja van), vagyis a második hullám jobban sújtja a vidéket, mint az első, és a halálozási adatok kezdenek közelíteni a lakosságarányosnak megfelelő szinthez.

Az első magyarországi halálesetről március 15-én adott hírt a 18. kerületi polgármester, utána napokig nem változott az elhunytak száma, bő egy hónappal később viszont elérte csúcsát az első hullám: április 19-én tizenhét új halálesetet jelentettek. Ez a rekord dőlt meg október első napjaiban (7-én 24 esetről tájékoztatott a koronavirus.gov.hu), majd 13-án, kedden újra, amikor huszonnyolccal nőtt a halottak száma a statisztikában, szerdán pedig huszonhéttel. Miközben július második felében két héten át nem jelentettek új halálesetet Magyarországon.

Május végétől szeptember végéig, azaz négy hónap alatt pedig kevesebben haltak meg, mint október első két hetében, amikor már 242-en vesztették életüket.

A következő grafikonon vonallal jelöltük a halálesetek összesített számát (amihez a diagram jobb oldali Y-tengelye tartozik), az oszlopok pedig azt mutatják, hogy az adott napon hány halálesetet jelentettek. Jól látszik, hogy nemcsak a fertőzések, de a halálozások száma is a exponenciálisan emelkedik az elmúlt pár hétben: októberben nem volt olyan nap, hogy tíznél kevesebb lett volna az elhunytak száma.

Made with Flourish

Kiemelt kép: GettyImages

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik