Belföld koronavírus

Müller: Növekszik a halálesetek száma, minimálisan csökken az elhunytak átlagéletkora

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdán a szokásos sajtótájékoztatón számolt be a járványhelyzet legfrissebb adatairól.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a napi adatokat: 24 óra alatt 861 embernél mutatták ki a koronavírust és 24 ember vesztette életét. Az elhunytak között említett egy 21 éves nőt, aki az élettel összeegyeztethetetlen, súlyos betegségben szenvedett, a koronavírus jelenlétét csak egy laboratóriumi vizsgálat mutatta ki. Az aktív fertőzöttek száma 23 088 főre növekedett, összesen 877 ember veszítette életét a vírussal összefüggésben. Az elhunytak körében leszűrt tapasztalatok szerint jellemző, hogy szív- és érrendszeri betegek vannak a leginkább életveszélyben. 656 személyt ápolnak kórházban, közülük 41 ember van lélegeztetőgépen.

A második hullámban vagyunk — húzta alá Müller Cecília. Az elmúlt hetekben növekszik a halálesetek száma, az első hullámban legtöbb elhunytat az április 13-ai héten regisztráltak, ekkor 90 fő hunyt el. Az elmúlt héten a halálozás adatai 6 és 16 fő között mozogtak. Minimálisan, de csökken az elhunytak átlagéletkora.

Az elhunytak átlagéletkora egyértelműen csökken

— fogalmazott, hozzátéve: 52 elhunytnál nem volt semmilyen társbetegség. Júliusban volt egy olyan hét, amikor a vártnál több ember veszített életét, ezt a szokásosnál magasabb hőmérsékletre vezetik vissza.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: Románia szerdától 14 napos karantén-kötelezettséget vezetett be a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára. Az utóbbi egy napban 28 esetben volt probléma a maszkhasználattal a tömegközlekedésben, a boltokban pedig 41 rendőri intézkedésre volt szükség. Négy esetben szabálysértési feljelentést tettek. Továbbra is folyamatosan ellenőrzik, hogy a vendéglátók betartják-e a 23 óra utáni zárásra vonatkozó szabályozást, illetve a zenés-táncos összejöveteleket is ellenőrzik.

Újságírói kérdésre elhangzott:

  • A járványügyi adatok indokolják, hogy újabb tesztelő laborokat vonjanak be. Kedden is kijelöltek két új labort, az elvégzett tesztek száma is nőni fog.
  • Egyre több az információ a koronavírus jellemzőiről, a tünetek megmaradásáról. A szakemberek folyamatos kapcsolatban vannak, megosztják a tapasztalataikat. Egyelőre megfigyelés, tehát nem megerősített tudományos tény, de úgy tűnik, a súlyosabb fertőzésen átesett személyek, azoknál hosszabb távú hatások tapasztalhatók. Még sok vizsgálatra, kutatásra van szükség. A jelenlegi adatok szerint a súlyos betegeknél 10 százalékban fáradtság, gyengeségérzet és elnyúló gyógyulási szakasz jellemző.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik