Belföld

„Az állatmenhely jobb” – kipakolnak a Kalocsai Gyermekotthonról

Inkább csak felügyelnek a benyugtatózott problémás gyerekekre az állami intézményben, ahol a 12-18 éves diákoknál megelégszenek azzal, hogy írni-olvasni tudjanak – derül ki a magyarnarancs.hu riportjából. A gondokat azonban az illetékes hatóságok inkább elhallgatják, mint megoldanák.

A kalocsai intézet az országban működő négy speciális otthon egyike, klasszikus értelemben vett zárt intézet, ahol rácsok, zárak, kerítés, személyzet ügyel arra, hogy senki ne szökhessen meg, majd minden gyerekre jut egy nevelő. Itt a fiatalok ugyan maguk osztják be a pénzüket, idejüket, de az intézet falait csak tanári felügyelettel hagyhatják el – idézi a magyarnarancs.hu a Zsaru magazint, amely egy korábbi bűneset miatt írt a kalocsai intézetről.

Az állatmenhelyen is jobb lehet

A legtöbb ellátottat valamely szociális intézmény – például a gyermekjólétisek, a családvédelem, esetleg a gyámhivatal – irányítja ide, ha a környezete a fizikai, mentális vagy pszichés állapotára, fejlődésére már veszélyt jelent. Vannak köztük olyanok, akiknek a közvetlen környezetében bűnözők élnek, vannak, akiket „csupán” elhanyagolnak a szüleik. Ebből fakadóan a velük való törődés – nevelésük és oktatásuk – különleges igényeket támaszt a nevelőkkel, pedagógusokkal szemben. Még akkor is, ha ez nem könnyű.

Viszont a magyarnarancs.hu-nak nyilatkozó, korábban Kalocsán oktató tanár szerint az állatmenhelyek lakóinak is jobb esélyük van arra, hogy az életük normalizálódjon, mert azokat legalább gondozzák, törődnek velük. „De ezeket a fiatalokat már akkor leírják, amikor beérkeznek az otthonba. Előre megvannak a nyugtatóik, hogy tanulás és nevelés, lelki törődés helyett lekössék az érthetően bennük lévő feszültséget, agressziót. Nincsenek tankönyveik, nincs szervezett oktatás. Az otthon vezetése megelégszik azzal: elég, ha olvasni tudnak” – mondta.

Hallgatnak a problémáról

Egy másik forrás elmesélte: amikor ehhez az intézményhez került, az intézményen belül súlyosan bántalmazott kisfiú arról panaszkodott, hogy a nevelők nem vették komolyan a vele történteket. Mások arról beszéltek, hogy a fiatalok közti verekedést mulatozva nézték végig a nevelők.

Aki pedig szembe mer menni az általános közönnyel és a hanyagsággal, vagy aki szeretne motiváltan, elkötelezetten tanítani, segíteni a gyerekeken Kalocsán, azt egyrészt kiutálják a többiek, másrészt előbb-utóbb eltávolítja a vezetőség – állítja az intézményt elhagyó nevelő, aki arról is beszélt, hogy például azt az idős párost is nyugdíjazták, akik rendet és rendes oktatást tudtak elérni tanítványaiknál.

A riportban leírt problémákról az utóbbi években több jelzést is tettek Kalocsáról szakmabeliek a felettes szakmai-intézményi szervek felé. Írtak a minisztériumba is, ám az általunk megszólaltatottak közül egy sem kapott választ.
A magyarnarancs.hu is megpróbált nyilatkozatot kérni a kalocsai otthon vezetőjétől, illetve a felelős minisztériumtól, de megkereséseikre heteken át nem kaptak választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik