Belföld

A Fidesz-médiavezér sógora is benne van a nagy lélegeztetőgép-bizniszben

Újabb mélységeit tárta fel a Válaszonline a lélegeztetőgép-biznisznek, amelyről mi is megírtuk, hogy irreálisan sok és túlárazott lélegeztetőgépet vásárolt a kormány. Az egyik szerződött partner a Fourcardinal Tanácsadó Kft., amely április 20-án írt alá egy több mint 17 milliárd forintos szerződést a külügyminisztériummal. Ez az a társaság, amelyhez köze van Rahói Zsuzsának, aki Orbán Viktor főtanácsadója.

A portál cikke újabb részleteket osztott meg a szóban forgó üzleti kör hátteréről. Kiderült, hogy a lélegeztetőgép-bizniszben megtalálható Szabó László a NER csúcsmenedzserének sógora, miközben az egykori miniszterhelyettes, jelenleg a kormánypárti sajtóérdekeltségeket kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatójának felesége is fontos posztot kapott.

Kronologikusan úgy foglalhatók össze a történtek:

  • Egy évvel a Fourcardinal Tanácsadó Kft. indulása után a cég irányítását Tóthné Rahói Judit vette át, aki nem más, mint a már említett Rahói Zsuzsanna – vagyis Orbán főtanácsadójának testvére.
  • Április 20-án – tehát a Fourcardinal és a külügy között létrejött szerződés napján – alakult egy vagyonkezelő részvénytársaság, az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t., amely megszerezte a Fourcardinal 10 százalékos darabját.
  • Az új társasági szerződésben gyorsan ki is kötötték a felek, hogy bizonyos kereskedelmi ügyletek után – például: lélegeztetőgép-biznisz – 7/8-ad részben az SRF-é lesz a profit. Tehát Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó körei visszafogottabban részesülnek a saját vállalkozásuk hasznából, mint a 10 százalékos részesedéssel „bekacsintó” cég.
  • Az SRF Silk Road Fund Holding Zrt. vezérigazgatója Szeverényi Márk lett, aki nem más mint  Szabó László, vagyis a kormánypárti sajtóérdekeltségeket kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatójának sógora.
  • Közben Szabó felesége is komoly posztot kapott. Szeverényi Ivonn Ildikó ugyanis rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti stallumot kapott Szijjártó Péter miniszter kezdeményezésére. Feladata – a tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint – „az innovatív termékeket és szolgáltatásokat exportálni kívánó magyar vállalkozások külföldi piacra jutásának segítése”, s ezt a munkát döntően Budapestről végzi.

Összefoglalva látható, hogy Szabó László a Fourcardinal-szerződés április 20-i aláírásakor már a Mediaworks hajóját kormányozta, a felesége pedig még nem volt nagykövet. Szabó sógora, Szeverényi Márk viszont épp ekkor kormányozta be az SRF Zrt.-t a 17 milliárdos külügyi pénzt beszippantó Fourcardinal ernyője alá.

Kiemelt kép: Szabó László, a Mediaworks jelenlegi vezére (b), Szijjártó Péter külügyminiszter (j) )MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik